Zmajček predložen za državnu razinu LiDraNa

I ove godine mi novinari zaputili smo se na županijsku razinu LiDraNa koja se održala 27. 2. 2024. u OŠ A. G. Matoša na Ravnicama.
Neki novinari sudjelovali su sa svojim novinarski radovima, s našom radijskom emisijom i naš glavni urednik Lukas Šebek predstavljao je naš školski list Zmajček. Isti dan održala se i izložba školskih listova u Školskome muzeju, a budući da je Kašina dosta daleko, nažalost nismo stigli otići na nju. Što se tiče okruglih stolova, prve na redu bile su radijske emisije kojih je bilo 10, a od kojih su samo 3 mogle biti predložene za državnu razinu. Prvo smo slušali kritike i savjete za radijske emisije nakon sto smo poslušali  mali remix svih deset radijskih emisija koje su se prijavile. Slušali smo kratke isječke i savjete za iduću godinu, tj. povjerenstvo je pričalo o tome koje smo greške napravili. Nažalost naša radijska emisija Orto..bigo.. reksija nije prošla, iako je bila sasvim super za nas,  novinare koji su se prvi put okušali u radu u Audacityju.
SNIMKA EMISIJE ORTO, BIGO REKSIJA

Emisije koje su predložene na državnu razinu bile su one OŠ A. G. Matoša, OŠ Tituša Brezovačkog i OŠ Rudeš i njih smo poslušali u cijelosti. Nakon toga bila je kratka stanka gdje smo mogli nešto pojesti i popiti. Počastili smo se sokovima i pitama od sira mesa i tradicionalnim kiflicama s pekmezom. Nakon polusatne pauze vratili smo se natrag u dvoranu.

Drugi na redu bili su samostalni novinarski radovi kojih je bilo 49, a samo 13 ih je moglo biti predloženo na državnu razinu. Od naših novinarskih radova nijedan nije bio predložen na državnu razinu, svi od ovih radova bili su jako dobri i ako ništa drugo, barem su prošli na županijsku razinu.
Nakon samostalnih radova na redu za komentiranje su bili tiskani listovi kojih je bilo 7, i svih 7 su predloženi za državnu razinu.
Od 5 digitalnih školskih listova na državnu razinu predložena su samo dva, naš Zmajček i Čarobna frula. Nakon toga su većinom samo komentirali školske listove i radove. Nakon tog dugog i napornog dana zaputili smo se u McDonald’s, pa zatim u Dubec na autobus. Taj autobus je otišao dvije minute ranije pa smo morali čekati još pola sata na drugi. No na kraju ovo je bilo jedno zanimljivo iskustvo i nadam se da ćemo iduće godine sudjelovati na LiDraNu i dobiti bolje rezultate.
Na županijskoj razini predstavljali su nas sljedeći radovi:
LITERARNI IZRAZ:
Gabriel Marjanović: Žut je svijet, 5. r – mentorica – Renata Budak Lovrić
NOVINARSKI IZRAZ:
zmajčeki s povjerenstvom

 

Mateo Igrc: Zamjena za govornu komunikaciju – mentorica – Dijana Požgaj
Ana Vrbanić: Smije li princ poljubiti Snjeguljicu dok spava? – mentorica – Dijana Požgaj
Lucija Đurković: Opsjednutost zdravom prehranom i vježbanjem – mentorica – Dijana Požgaj
Direktno su na županijsku razinu upućeni školski list i radijska emisija:
Školski list:
Zmajček, glavni urednik: Lukas Šebek, mentorica – Dijana Požgaj
Radijska emisija:
Orto, bigo, reksija…. – novinarska radijska emisija – Petra Klarić i Luka Hrustić . mentorica – Dijana Požgaj
A kako je bilo na općinskoj razini
Na razini gradske četvrti dostojno su nas predstavila i dva skupna scenska nastupa:
3. a – K. Čapek: Poštarska bajka – mentorica – Davorka Arbutina
naklon nakon izvedbe Poštarske bajke
3. c – A. de Lestrade: Velika tvornica riječi – Katarina Jukić
te su oba dobila odlične kritike.
Lucija Đurković recitirala je pjesmu S. Sarkotić: Prekriži me babica – mentor – Dijana Požgaj
Također smo se na općinskoj smotri predstavili i sa sljedećim literarnim i novinarskim radovima koji nisu prošli na županijsku razinu (mentorice: Adela Barbić (učenici: Petra Klarić, Josip Brusek) Renata Budak Lovrić (Tea Dujmić, Gabriel Marjanović, Mihael Sedinić) Dijana Požgaj (učenici: Julija Forko – Dezinficijens na ulazu u svinjac i Lukas Šebek – Održivost – ključ za stvaranje boljeg sutra)
Razina gradskih četvrti – uživanje u umjetnosti i hrani

Moramo pohvaliti i domaćina organizatorom za našu gradsku četvrt Sesvete, OŠ Sesvetski Kraljevac. U školi su nas dočekali učenici i učitelji njihove škole. Pokazali su nam gdje je blagovaonica i rekli su nam da nešto prigrizemo. Od hrane je bilo pohano meso u žemlji, muffini, čokoladice i sok u tetrapaku. Nakon jela išli smo na okrugli stol za samostalne novinarske radove da čujemo rezultate, odnosno tko je prošao ne županijsko natjecanje i tko nije. Bili smo jako sretni što smo dobili lijepe komentare i što su čak naša tri rada odabrana da predstavljaju našu gradsku četvrt na županijskoj razini. Nakon okruglog stola išli smo ponovo jesti. Nakon što smo pojeli, imali smo malo slobodnog vremena. Za to vrijeme su učenici igrali Kahoot o Marku Maruliću bilo je jako zanimljivo. Nakon pauze krenuli smo pogledati samostalne i skupne scenske nastupe kako bismo podržali naše glumce i recitatoricu Luciju. Pogledali smo 22 nastupa. Nakon toga smo išli na stanicu i čekali autobus za Sesvete. Kada smo sišli s autobusa, otišli smo na palačinke u Mr. Pancakes .

 

uživanje u palačinkama

Palačinke su bile jako jako fine. Vratili smo se na stanicu i čekali autobus za Kašinu. Kad smo došli u Kašinu, svi smo se razišli i otišli svojim kućama

 

Mateo Igrc, Julija Forko i Luka Hrustić

Komentari