Uokolo naokolo – na ringišpilu zvanom Novigradsko proljeće

I ove godine učenici naše škole sudjelovali su na Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće u pratnji učiteljice Dijane Požgaj.

Novigradsko proljeće održava se 34 godine u u Novigradu, traje tjedan dana i okuplja više od 300 polaznika. Radi se u dvadeset i jednoj jezično-umjetničkoj radionici i tijekom rada svi imaju priliku pokazati svoju kreativnost i jedinstvenost. Svake se godine određuje jedna tema za sve radionice, a ovogodišnja je tema bila Krug.

Sudjelovalo je pet učenika i svaki se okušao u drugoj radionici. Naš glavni urednik, Lukas Šebek, bio je naravno na radionici Novine na internetu. Petra Klarić usavršila je svoja znanja u kreiranju i montiranju radijskih radionica na Radijskoj radionici na kojoj je učiteljica Dijana bila hospitant. Julija Forko pohađala je Lutkarsku, Lara Lambevska Scensku, a Paola Greguranić Plesnu radionicu.

Scenska radionica 3

Plesna radionica

Zmajček i brendiranje

Učiteljica Dijana kao hospitantica imala je obavezu jedan dan održati predavanje sa svojom skupinom. Za temu iz područja kulturne baštine su odabrali Jurjevske običaje Sjeverozapadne Hrvatske, a ona se u svojem dijelu posvetila zmajevima i predstavila naš školski list kao primjer brendiranja naše lokalne legende o zmaju. Svi hospitanti uživali su u predstavljanju naše baštine iz svih dijelova naše domovine.

 

uradak hospitantica za njihovo predstavljanje

A kako su se naši zmajčeki proveli u svojim radionicama, a i tijekom slobodnog vremena, saznajte u nastavku.

Lutkarski kružok

Kada smo tek došli u Novigrad, nismo znali što očekivati. Bilo je iznimno vruće, pa sam se nakon što smo se smjestili u sobu išla prošetati s još par zmajčeka. Naišli smo na neke bazene koji su ugrađeni odmah pored mora, pa smo se s obzirom na vrućinu odmah ubacili. Ne doslovce ubacili, nego smo samo močili noge, ali i to se računa! Taj dan nam je prošao laganini jer smo i dalje nakon polovičnog kupanja imali slobodno, dok nismo morali na službeno otvorenje. Bio mi je gušt vidjeti kako sudionici svečanog programa nastupaju na pozornici, svi koji su nastupali su bili savršeni!! Drugi dan morali smo dosta rano i ustati zbog doručka i jutarnje tjelovježbe u kojoj uživa ukupno dvoje ljudi. Odmah nakon toga, ispred škole su nas prozvali kako bismo se zaputili prema svojim učionicama gdje su se održavale radionice. Kada sam prvi put u hotelu primijetila svoju voditeljicu, Krunu Tarle, znala sam da će mi se svidjeti. Otključala nam je vrata i probila led svojim pričanjem. Brzo nam je prošlo to vrijeme, i već je došla večer, gdje su nam se predstavile Kruze (studenti) koje su nas kasnije i potjerale u sobe!! Svaki dan smo ,,oduševljeno” odrađivali tjelovježbu. Također, svaki dan smo od oko 8 sati vrijedno radili na radionicama, svako na svojoj. Jedna od prvih vježbica koje smo radili je bila vježba za glas. To je voditeljica Kruna uvela najvjerojatnije da probijemo tišinu. Svo to vrijeme je brzo prolazilo pa je već bila duga pauza za ručak, nakon koje su već krenula djeca iz drugih radionica sa svojim anketama. Svaku večer bio je neki program, ali u taj ponedjeljak je bio kviz, na kojem smo mi zmajčeki dijelili 5 mjesto s još 3 ekipe!

 

Zmajčeki na kvizu

U utorak smo snimali fora TikTokove s radionicom Novine na internetu, i navečer smo uživali u večernjem programu ,,Zvijezde plešu i pjevaju”, gdje su nam sudci bili presmiješni. I naravno Kruze iliti studenti su nas nakon toga potjerali u sobe. I već je stigla srijeda. Na radionicama je već bilo napeto, završna predstava je bila u petak, a neki se i dalje nisu odlučili za svoj nastup pa je u školi bilo stresno. A bend koji se upoznao upravo tamo u Novigradu nije prestajao svirati, što nije pomoglo u svoj toj zbrci. Nas su u Lutkarskoj radionici snimali za završnu predstavu, što je bilo teško jer se u hodnicima čuo pjev. Ali i to smo preživjeli. Stigla nam je i večer, koja je bila hit cijelog Novigradskog proljeća – Supertalent. Mislim da je svima bila najdraža pjesma Ante Severine ili zanimljiva predstava benda Tri i pol mužikanta. Također, studenti su organizirali disko, na kojem nije bila najbolja atmosfera , a i bili smo jako umorni od cijelog dana pa smo ubrzo i zaspali. U četvrtak nam je bio drugačiji raspored, pa smo se ujutro malo i žurili. Cijeli dan na radionici smo se dogovarali za nastup i drugi dio videa koji se također puštao na završnoj predstavi u petak. Opet nismo imali mira u učionici, jer su neki vani pjevali pjesme Severine! I bilo bi mi krivo da nisam napomenula da smo na taj dan upoznali Josipu Lisac i usput se pofotkali s njom.

naš Lukas s Josipom Lisac

Ali i ona je bila u žurbi skupa sa nama, jer nam se svima žurilo na probe. Sva ta žurba je prošla kada su nam rekli da se prigodno odjenemo jer smo išli u crkvu sv. Pelagije na koncert na kojem su svirali i pjevali učenici s pjevačkih i skladateljskih radionica. Koncert je bio prelijep. Zvučalo je kao da godinama vježbaju, a ne samo par dana, ali ubrzo je i to završilo. Opet su studenti organizirali disko, ali mi zmajčeki opet smo zaspali. Na našu i tuđu žalost došao je petak. Oproštajni dan. Cijeli dan smo bili u žurbi zbog predstave. I u backstageu je bio cirkus. To mislim i na cirkusku radionicu i cirkus u prenesenom značenju, ali zato su nastupi bili savršeni. Nastupi su bili genijalni, ne mogu se uspoređivati jer svaki je bio poseban na svoj način Naš nastup 7 ages of man je bio pomalo umjetnički, ali zanimljiv.

uvježbavanje nastupa 7 ages of man

Kada je bilo gotovo, opet je bend svirao. Kao da nikada nisu stali. Sat vremena su pjevali jednu pjesmu i smišljali svoje rime, moglo bi se reći da su rječiti. I tako u krug.

Juija Forko

Radio ringišpil

Moje iskustvo na Novigradskom proljeću nešto je najbolje i nezaboravno. Prvi dan kada smo došli tamo bilo je vruće i taman za kupanje u moru. Morali smo neko vrijeme čekati na recepciji kako bismo dobili svoje ključeve. Smjestili smo se u sobe i ostavili stvari te imali slobodno vrijeme. Ja i ekipa zmajčeka prošetali smo malo do plaže. Kasnije navečer imali smo službeno otvorenje Novigradskog proljeća koje je bilo pravi doživljaj. Ujutro u 7 započeo je doručak. Nakon doručka uputili smo se svi skupa na radionice i jutarnju tjelovježbu. Uz vježbe nas je pratila i muzika. Ispred škole smo čekali smo da nas prozovu i kažu u kojoj smo radionici.
Kada su nas prozvali, zajedno smo se s našim voditeljem (iliti zavoditeljem, kako Theo kaže) uputili prema učionici u kojoj ćemo provesti cijeli tjedan. Na radionici smo se upoznali s našim voditeljem Srđanom Nogićem koji nas je stvarno predivno ugostio. Pričali smo o sebi i svojim očekivanjima koje imamo od ove radionice. Prvo smo krenuli lagano s upoznavanjem radija i razradili smo temu ovogodišnjeg Novigradskog proljeća koja je glasila ,,krug”.

 

u procesu montaže

Nakon dosta duge pauze vratili smo se na svoje radionice. Tada smo već krenuli ozbiljnije. Podijelili smo se u skupine i tako smo krenuli s našim radom. Prvo je bilo da osmislimo temu i krenemo s anketama za koje je trebalo dosta vremena. Nakon dosta dana napornog skupljanja odgovora po školi, mogli smo krenuti s montiranjem. Ja sam bila glavna za montiranje naše radijske emisije dok je moja kolegica Lota pisala tekst za našu radijsku. Također smo napravili i intervju s našim voditeljem jer nam se odlično uklapao uz temu koja je glasila ,,Novigradski Krugoval” jer ako niste znali, krugoval je stara hrvatska riječ koja znači radio.

Kada sam završila s onime što sam mogla, predala sam voditelju Srđanu Nogiću da to pregleda. Dok je on pregledavao, učiteljica Dijana nmi je predložila odličnu ideju za novu emisiju, a to je bilo odgovoriti na pitanje zašto bubamara ima točkice. Ja i moja kolegica Lota smo naravno odmah prihvatile izazov i krenule s radom. Ankete smo dobile od polaznika s Novina na internetu. Ideje su samo dolazile i bilo je svakakvih prijedloga. Naravno, radijsku smo završile u jednom danu jer je bila interesantna tema. Voditelj nas je pohvalio da je bila odlična. Lota i ja smo bile jako ponosne na svoj rad.

Zadnji dan radionice bio je i najtužniji. Ujutro smo napravili što nam je ostalo i odmarali. U poslijepodnevnoj radionici pozdravili smo se s našim voditeljem i donijeli smo mu poklon koji su izabrale naše hospitantice. Slikali smo se i rastanak je bio poprilično težak jer je bilo predivno. Također tijekom Novigradskog slavili smo dva rođendana naših kolega iz radionice. Zadnji dan imali smo službeno zatvaranje Novigradskog proljeća 2024. Izvedbe su bile odlično napravljene i jako su se potrudili oko svega. U hotelu smo svaku večer imali zanimljiv večernji program. Mi smo s našom učiteljicom i par učenica sudjelovali na kvizu na kojem smo završili 8. to jest 5. jer smo dijelili bodove s drugim grupama. Naravno nazvali smo se Zmajčeki Kašina. Završni disko bio je nešto najbolje. Toliko smo pjevali i plesali i bila je odlična zabava. Također ne možemo zaboraviti naša Tri i pol mužikanta bez kojih ovo Novigradsko proljeće ne bi bilo tako zabavno. Sve u svemu, jako sam zahvala svim osobama koje su mi uljepšale ovo iskustvo i bez kojih Novigradsko proljeće ne bi bilo Novigradsko proljeće.  I pogotovo sam zahvala svojem voditelju koji me naučio baš ono što sam od  njega i očekivala.

Petra Klarić

Novinari uokolo naokolo

Od 6. 4. do 13.4 održavalo se Novigradsko proljeće. U ovome programu su sudjelovala djeca viših razreda i srednjoškolci iz cijele Hrvatske. Došlo je preko 300 djece! Tamo bismo se svaki dan dizali oko 7 sati i išli na doručak. Poslije doručka krenuli bismo prema igralištu kod škole i imali jutarnju tjelovježbu koja bi trajala do 9:15. Nakon toga bismo otišli u školu i krenuli s radom na radionicama. Bilo je oko 20 radionica kao npr.: Plesna, Pjevačka, čak su bile i tri scenske radionice, Radijska, Novine na internetu… Radionice bi trajale tri sata tj. od 9:15 do 12:15. Tada bismo svi zajedno uz pratnju glazbe krenuli prema hotelu na ručak i imali bismo slobodno vrijeme do 15:50 da bismo do 16:00 stigli ponovno na radionice. Na radionici Novine na internetu pisali smo članke o svemu što se događa u Novigradu u virjeme Novigradskog proljeća, a ove godine pokrenuli smo i TikTok te smo snimali zanimljive videe.

Lukas na radionici

Pored škole je bio i jedan mali dućan u koji bismo svaki dan išli kupiti slatkiše i grickalice. Možemo reći da je njima doba Novigradskog proljeća zlatno doba. Nakon radionica u 19:00 krenuli bismo prema hotelu na večeru i nakon toga smo imali programe kao npr. Talent show, Zvijezde pjevaju i plešu, disko… Na hodnicima smo smjeli biti do 23:00, a smjeli smo biti budni do kada hoćemo i smjeli smo odlaziti kod drugih u sobe. Prvi dan smo imali otvaranje, a zadnji dan zatvaranje Novigradskog proljeća. Na zatvaranju je svaka radionica predstavljala svoj rad. Tamo su pjevali plesali, glumili… Moja radionica Novine na internetu je objavila kratki filmić.

Uglavnom, doživljaj je neopisiv. Ima jako puno različitih ljudi i stekao sam i nove prijatelje. Jedan nezaboravan i neopisiv događaj.

Lukas Šebek

Komentari