U listopadu smo u sklopu nastave iz hrvatskog jezika trebali napraviti mjesečni projekt u kojem smo trebali opisati kuhinju neke države.
U listopadu obilježavamo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, a krajem rujna obilježavamo Dan svjesnosti o bacanju hrane. To su dani kada se prisjećamo koliko je hrana važna i koliko truda stoji iza svakog kruha, voća ili povrća. Učimo zahvaliti prirodi i ljudima koji proizvode hranu, ali i biti odgovorni – da ništa ne bacamo. Hranu trebamo cijeniti, čuvati i dijeliti s drugima. Svaki zalogaj podsjetnik je da mnogi nemaju dovoljno, pa je važno da mi budemo pažljivi i zahvalni. Na taj način čuvamo i prirodu, i srce – jer poštovanje prema hrani znači poštovanje prema životu. Cijeli listopad posvećen je temi hrane i zahvalnosti, a kroz ovaj projekt upoznali smo se s drugim kulturama i njihovim običajima.
Što se tiče projekta, mogli smo raditi u paru, ili sami. Svaki učenik mogao je izabrati državu čiju će kuhinju predstaviti. Jedna prezentacija sastojala se od nekih osnovnih značajki i obilježja te kuhinje, s čime se jede u toj kuhinji, koji su začini dominantni, trebalo je prezentirati najpoznatija jela te najpoznatija pića.
Svaki učenik imao je različitu kuhinju, i mogu reći da su se svi izvrsno pripremili te izvrsno prezentirali svoju kuhinju.
Čuli smo o mnogim različitim jelima i čuli smo o raznim kuhinjama iz svih dijelova svijeta – od Južne Amerike do istoka Azije.
Neke od kuhinja koje smo čuli su meksička, francuska, njemačka, talijanska, ali smo također čuli nešto i o balkanskoj hrani (Bosna i Hercegovina), pa smo krenuli po Aziji – od Turske do Kine, Tajlanda, Južne Koreje i još puno puno drugih država i kultura.
Ovo je definitivno jedan od boljih mjesečnih projekta i mislim da se svima svidio jer su svi imali izbor države koju žele prezentirati (hranu), te su se lakše mogli pripremiti.
Mislim da su se svi potrudili napraviti svoje prezentacije – odmah su svi ogladnjeli od tih silnih slika prefine hrane!
Nikol Salopek