Dan na američkom teritoriju

Vugrovčani i jedan Kašinac nedavno su otišli u SAD, tj. na američki teritorij u Hrvatskoj, točnije u Američku ambasadu. Američka ambasada prema mom mišljenju izgleda poput vojne baze iz GTA San Andreasa. Ispred ambasade nalaze se ogromna ograda i parking. Kada uđete u prvu zgradu, u njoj predate sve stvari i pregledaju vas radi sigurnosne provjere. Ušli smo zatim u samu zgradu. Odmah s lijeve strane nalazi se slika Donalda Trumpa i njegovog zamjenika.


Malo smo čekali, no ubrzo je došao vodič s čudnom frizurom. Ušli smo u prostoriju u kojoj smo sjedili i čekali. Dok smo čekali, vodič nam je objašnjavao tko će doći i ponešto saznali i o tome kako se Amerikanci ponašaju prema studentima. Oni se za manje od 5 minuta predstave i onda čekaju imali pitanja, ako nitko nema onda vas prozivaju. Ja sam, naravno, imao najviše pitanja. Prvo su nam došli zaposlenici veleposlanstva i onda nakraju 2 marinca.

teacherica Nina u punoj spremi

Postavljao sam pitanja o gospodarstvu i politici. Npr. pitao sam zašto je većina toliko ljudi u SAD-u pretilo, a razlog tome jest jer da obitelji više nemaju vremena i fast food dućani su doslovce na svakom uglu. Kupuju hranu tamo i jedu je i tako svaki dan.
Saznao sam i nešto neobično. Znate kako u mnogim američkim filmovima u školama ima mnogo zlostavljanja? U biti tome nije tako, jer pitao sam gospođu koja je bila učiteljica književnosti u New Jerseyu je i sama je rekla kako u SAD-u nema mnogo takvih problema.

Šećer na kraju

Slijedio je šećer na kraju… Najbolji su bili marinci. Pričali su nam kako je bootcampu i kako zna biti stresno kada se deru na vas i dok pokušavate napraviti barem 10 sklekova. Rekli su kako su prvi dan morali otići u plinsku komoru i nositi gas maske te su bili prisiljeni maknuti ih. Opisali su osjećaj, a ne miris jer nisu mogli čak niti osjetiti miris zbog boli koju su osjećali. Govorim riječima jednog marinca koji je došao: „Kada smo ušli unutra, svi mi smo bili zbunjeni. Pustili su nekakav plin i rekli nam da maknemo gas maske. 90% nas je počelo isti tren naglo kašljati i ja sam bio među njima. Imate osjećaj kao da vam pluća gore.“
Također su i opisivali kako izgleda u bootcamp-u. Uzmu vam sve i jedino možete kontaktirati svoje voljene pismom! pismom!! Rekli su kako je nedjelja slobodan dan i taj dan možete raditi što poželite. Jednom kada uđete u bootcamp, nema povratka. Naravno, spomenuli su da ima programa u kojima možemo isprobati doživljaj bootcampa. U toj verziji bootcampa možete bilo koji tren pokupiti stvari i krenuti doma i biti zvani kukavicom do kraja života. Marinci su nam i dopustili da nosimo njihovu opremu i užasno je teška sa svim tim granatama i municijom. Naravno, oružja nisu smjeli donositi iz sigurnosnih razloga.
Ovaj posjet bio je uistinu zanimljivo iskustvo.

Marko Vuger

Komentari