Najveći školski sat na svijetu – UNICEF

Ovaj put, na satu novinarske grupe 20. 11. 2020., učiteljica nas je obradovala jednom ne tako novom, ali jako zanimljivom temom. Naime, učiteljica je naišla na sveukrajinsku inicijativu Najveći školski sat na svijetu – Znam svoja prava i mijenjam svijet. Kao što samo ime govori, inicijativa je iz Ukrajine tako da je cijela prezentacija kroz koju smo prošli bila na ukrajinskom, ali budući da je učiteljica Dijana također učiteljica ukrajinskog jezika, prevođenje prezentacije nije bio nikakav problem. Održali smo sat ,,Najveći školski sat na svijetu” u kojem smo govorili  o pravima djeteta i globalnim ciljevima za održiv razvoj. Sve to su organizirali Ministarstvo obrazovanja znanosti Ukrajine i UNICEF Ukrajine. Tema je bila jako zanimljiva i poučna. Razgovarali smo o situaciji u Hrvatskoj i naravno spominjali i situaciju u Ukrajini. Još jedna zanimljiva činjenica je da smo mi jedina škola iz Hrvatske koja je sudjelovala u tome.

Zar ne bi bilo lijepo kada bi se iskorijenila glad?  

Na početku smo pričali općenito o problemima u svijetu kao što je zagađene okoliša, otapanje leda, siromaštvo, ratovi…. Na to smo se dovezali s takozvanim ,,Globalnim ciljevima za održiv razvoj” koji su nas zadivili. Jeste li uopće znali za te ciljeve? Koncept održivog razvoja podrazumijeva proces postizanja ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva, kako bi se osiguralo zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. Sveukupno ih je 17, a svaki ima svoju priču. Neki od njih su iskorjenjivanje siromaštva, iskorjenjivanje gladi, rodna ravnopravnost, smanjenje nejednakosti…

globalni ciljevi za održivi razvoj

Štitite ih i učite od djece

Kasnije smo počeli pričati o pravima djeteta. Ovaj dio je mene najviše dirnuo te mi se najviše svidio. Pričali smo o nekim problemima s kojima se neka djeca svakodnevno susreću i o ,,Konvenciji prava djeteta”. Za Konvenciju prava djeteta vas je, dragi čitatelji, vjerojatno čula većina. Prije ravno 30 godina svijet se ujedinio u želji da stvori svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno. Tada je nastala Konvencija prava djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu.

Djeca se bore za sebe i svoje voljene, bila ona gladna ili siromašna, ona imaju pravo istinsko srce, od njih bi se trebalo učiti.

Elena Tašev

Komentari