Nova škola, novi snovi – otvorenje PŠ Vugrovec

Stigao je i taj dan, očekivan preko dvije godine… S početkom nastavne godine naši učenici vratili su se u svoje klupe nakon dvije i pol godine gostovanja u OŠ Iver i našim ostalim područnim školama. U petak 9. 9. 2022. godine održano je svečano otvorenje škole u Vugrovcu u 9 ujutro za vrijeme trajanja nastave. Na svečano otvorenje škole došao je gradonačelnik grada Zagreba, Tomislav Tomašević u pratnji svojih zamjenika i pročelnika za obrazovanje Luke Juroša, stigli su i predstavnici lokalne samouprave – Ivan Dokša, Darko Židak i Elizabeta Kralj Kovačić, prisustvovala je i ravnateljica škole u Iveru Katarina Rajković, bivši ravnatelj naše škole Ivan Klaić i ostali uvaženi gosti. Na otvorenje su došli mnogi novinari (skupa s nama). Konferencija je počela oko 9 sati ujutro. Govore su održali ravnatelj naše škole Vladimir Vuger i sam gradonačelnik, a nakon toga slijedila je konferencije za novinare. Ravnatelj naše škole, Vladimir Vuger u svojem govoru izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da je naša škola napokon renovirana i spremna za rad te je zahvalio svima zaslužnima za sve što je napravljeno. Nakon konferencije svi prisutni otišli su u obilazak škole, a gradonačelnik je navratio i na sat 3. c razreda kod učiteljice Kristine Patačić na sat Likovne kulture na kojem su učenici crtali ornamente.

Naša prva prava pressica

Gradonačelnika su na konferenciji dva pitanja također pitali naši novinari. Prije početka zamolili smo ga da nam odgovori na dva pitanja, a on nas je sam srdačno pozvao da mu ih postavimo na samoj konferenciji za (velike) novinare. Nakon što je gradonačelnik Tomašević dovršio svoj govor, bilo je vrijeme za pitanja. Na uobičajenim konferencijama novinari iz raznih radijskih i televizijskih kuća prvi postavljaju pitanja, no ovaj put smo tu priliku imali mi, Zmajčeki. Prvo pitanje na cijeloj konferenciji sam postavila baš ja (Gabi Pavlović), iako me je bilo malo strah, te sam bila pod stresom, sve je na kraju bilo u redu. Pitala sam hoće li se i naša matična škola u Kašini proširiti do 2027. godine do kada se planira cjelodnevna nastava u svim školama Republike Hrvatske kako bismo i mi mogli imati smo jednu (jutarnju) smjenu, umjesto konstantnog mijenjanja između škole ujutro i popodne. Gradonačelnik je smatrao da je to odlično pitanje (što mi je moram priznati, bilo baš fora), a zatim je krenuo s odgovorom na samo pitanje. Rekao je kako za Kašinu postoji projekt nadogradnje, kao i za mnoge druge škole, od kojih neke ne samo da i dalje imaju dvije smjene, već tri, po čemu je Zagreb jedan od najgorih u Hrvatskoj. Svaki dan se čeka da se otvori natječaj za financiranje nadogradnja škola kako bi se ostvario cilj jednosmjenske nastave u svim zagrebačkim školama. Znači, plan za projekt Kašine postoji, te će biti jedan od sljedećih koraka. Sljedeće je pitanje postavio Ivan, pitajući gradonačelnika hoće li se i ove godine održati manifestacija Dojdi osmaš, na kojoj se srednje škole prezentiraju učenicima osmog razreda. Odgovor je bio potvrdan, jer nema razloga da se ta manifestacija ne održi. Nakon tih pitanja, profesionalni novinari krenuli su sa svojim pitanjima, uglavnom o drugim aktualnim temama.

 

 

Škola je srce lokalne zajednice

 

ravnatelj naše škole s gradonačelnikom, njegovom zamjenicom Dolenec te pročelnikom za obrazovanje

Na početku govora gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u našem kraju broj stanovnika, a time i djece povećava. Također je istaknuo da je srce svake zajednice upravo škola. Drago mu je da je naša škola sad multifunkcionalna te može poslužiti zajednici. Gradonačelnik je naglasio da je naša škola jedna od 13 teško oštećenih u zagrebačkom potresu. Rana grada Zagreba krenula je odavde. 314 učenika bili su podstanari drugih škola te je gradonačelnik zahvalio ravnateljici OŠ Iver što su naši učenici pohađali nastavu u njihovoj zgradi. Iako je na putu obnove bilo različitih prepreka, rekao je da mu je drago da su za dosta tih prepreka ipak našli rješenja i oko modernizacije, a ne same obnove. Naša škola jedna je od najstarijih škola u Zagrebu i to skoro 200 godina, a sad je u pravom smislu riječi nova škola. Dosta je ojačana tako da može izdržati i jači potres od onoga koji nas je zadesio 2020. Škola je i energetski obnovljena tako da može štedjeti energiju u ova teška krizna vremena. Ona je kvalitetniji prostor za boravak djece i nastavnika. Isto je tako modernizirana najsuvremenijom opremom. Nastavni program može biti na najkvalitetnijoj razini.  Investicija je bila vrijedna oko 24 milijuna kuna. Tomašević je i ovim putem zahvalio i izvođačima radova i nadzoru i projektantima, Gradskom uredu za obrazovanje i Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i svim djelatnicima gradske uprave, svima onima koji su isto tako dali bilo kakav doprinos na izgradnji, rekonstrukciji i nadogradnji škole. Gradska vlast ne planira se zaustaviti na dosad učinjenom tj. na školama stradalima u potresu. PŠ Blato, XII. gimnazija samo su neke od tih škola koje su nadograđene, a kod nekih je nadogradnja u tijeku. Obnova i nadogradnje financiraju se i iz Europskih fondova i od gradskoga novca te Nacionalnog plana za oporavak. Naglasio je da je ovoj vlasti najbitniji prioritet ulaganje u odgoj i obrazovanje, u našu mladost i budućnost naše djece i naših učenika. Nema bitnije investicije, nego one u odgoj i obrazovanje, u škole i dječje vrtiće. Pred kraj konferencije gradonačelnika je razveselio žamor na hodniku škole koji je nastao tijekom odmora. Zaključio je da je posao nastavnika hvalevrijedan posao i vrijeme je da društvo počne više cijeniti taj posao.

Zajednica će živnuti
Pitali smo Darka Židaka, predsjednika Mjesnog odbora Vugrovca o tome koliko je nova i uređena škola Vugrovec bitna za sve Vugrovčane.
,,Ovo je jedan veliki i sretan trenutak, nadovezuje se na sve one sretne trenutke koji su se desili u staroj školi i u onoj još najstarijoj školi. Sva djeca se vesele, sigurno se i vi veselite ovoj novoj školi sa svom ovom ostalom djecom. Ja imam još jedno dijete koje ide u ovu školu i presretno je. Nakon što su se više od dvije godine vozili autobusima do drugih okolnih škola, sada će se opet vratiti u svoju školu. Više djece upisat će se u naš KUD i DVD. Puno roditelja sada želi upisati svoju djecu u te slobodne aktivnosti. Tako da će se sada cijelo naše mjesto i učenici škole, zahvaljujući ovoj školi koja je nadograđena i sada radi u jednoj smjeni, više družiti. Svi će tu biti zajedno i mislim da će sada cijela naša zajednica živnuti.”
O ovome sam oduvijek sanjao
Kako se osjeća povodom otvorenja škole, pitali smo i našeg bivšeg ravnatelja, Ivana Klaića.
sadašnji i bivši ravnatelj naše škole s gradonačelnikom

 

,,Osjećam se izvrsno i drago mi je što ste vi, naši đaci, dobili mogućnost obnove škole. Ja sam uvijek sanjao da učite i odrastate u jednoj ovakvoj suvremenoj školi, i radujem se kao malo dijete. Bio sam tu, ne puno, samo 25 godina ravnatelj, puno sam ulagao i puno sam se trudio, ali vremena su bila takva da se nije moglo odmah sve ostvariti. Drago mi je što vidim kako se Vugrovec razvija, i kako je dobio suvremenu školu. Sada su sasvim jedna druga vremena koja ćete vi koristiti i sredina u kojoj ćete vi lijepo i ugodno živjeti.”
Naša škola u gostima
Pitali smo ravnateljicu OŠ Iver, Katarinu Rajković o tome je li joj bilo teško organizirati nastavu kada smo i mi tamo boravili.
,,Da, bilo je jako teško organizirati nastavu u dvije smjene, a  9. i 10. mjesec su bili najteži.  Budući da su nas zadesili i potres i korona, morali smo se svi skupa prilagoditi situaciji. I učenici i učitelji vaše škole bili su dobrodošli i nadam se da vam je bilo lijepo. Drago mi je da ste se napokon vratili u svoju školu.”
Šetnja kroz duplo više učionica
Kada je konferencija završila i kada su svi novinari pitali što su htjeli, mi kašinski novinari iz Zmajčeka smo krenuli u obilazak škole. Prvo smo pregledali prizemlje u kojem je bila velika blagovaonica. Kada su se ljudi malo razišli popeli smo se na prvi kat. Na prvome katu održao se domjenak za uzvanike pa smo iskoristili priliku da još malo popričamo s gradonačelnikom. Pitao nas je kako smo osmislili ime za naš školski list i u koju srednju planiramo ići. Nakon što smo malo odmorili, krenuli smo u pravi obilazak. Iz jedne učionice izašla je profesorica i rekla nam da možemo ući. Malo smo popričali s učenicima i pofotografirali učionicu. Na hodniku smo vidjeli dosta profesora koji su nam predavali prije, ali i ove godine (mnogi naši učitelji predaju na obje škole). Nakon pozdrava s profesoricom, krenuli smo na drugi kat. Ove godine škola ima 20 učionica, a prošlih godina imala je 11, tako da ih je skoro duplo. Kada smo se počeli vraćati, odlučili smo otići do knjižnice, koja je također jako velika i s puno novih polica i knjiga. Usput smo otišli do dvorane koja je dosta slična našoj. Kada smo završili s obilaskom unutrašnjosti škole, izašli smo van i fotografirali smo se s ravnateljem ispod natpisa na vratima.
Nova škola, novi snovi

Zatim smo se uz pratnju profesorice provozili dizalom. Cijela škola je lijepo uređena i jako velika. Svidjelo nam se što smo dobili priliku upoznati ga, i čak porazgovarati s gradonačelnikom.

razgovor s gradonačelnikom

Jako smo se lijepo proveli i dobili još jedno prekrasno iskustvo u vezi s novinarstvom.

Malena Hrustić, Ivan Đuran, Gabi Pavlović, Lana Đurković, Dorotea Sudar, Lucija Hrgetić
fotografije: Dorotea Sudar

Komentari