Ah te osamdesete…

Kao što pjevaju dečki iz Daleke obale : „Jer osamdesete su bile godine…“ – definitivno su bile zanimljive. Potpisnik ovih redova je većinu osamdesetih godina proveo kao osnovnoškolac u danas „nemogućim“ uvjetima – bez mobitela, TikToka ,WhatsAppa, Facebooka, interneta i ostalih modernih čuda (kako li sam preživio, pitaju se sada mnogi). To je bilo vrijeme kada su djeca slobodno vrijeme provodila na livadama, igralištima ili kućicama na drvetu, a zločesti učitelji imali ovlasti kazniti učeničke nestašluke šibom po prstima (uhhh, to je boljelo…znam, vjerujte mi : )).
Interes za osamdesete se u zadnje vrijeme jako obnovio zahvaljujući golemom uspjehu serije Stranger things (Eddie Munson – respect!).

Pa dobro, zašto su te osamdesete toliko popularne i danas? Da bismo ovo razumjeli, krenimo prvo od povijesne pozadine.

Loše vijesti…

Tijekom većeg dijela osamdesetih bjesnio je iransko – irački rat (1980. – 1988.) u kojemu nitko na kraju nije odnio pobjedu , ali su poginuli milijuni ljudi. Dogodili su se brojni atentati na poznate osobe, od kojih su najpoznatiji
atentati na člana Beatlesa Johna Lennona (preminuo), papu Ivana Pavla II (preživio), predsjednika SAD-a Ronalda Reagana (preživio)…

1986. svijet su zadesile dvije tragedije – eksplozija space shuttlea Challenger (poginulo svih 7 članova posade) i eksplozija reaktora nuklearne elektrane u Černobilu u tadašnjem SSSR-a (radioaktivne čestice raširile su se po velikom
dijelu Europe).

1989.g je kod obala Aljaske (SAD) potonuo tanker Exxon Valdez, izazvavši katastrofalno zagađenje preko 2000 km obale.
Po prvi puta je javno priznato da je neizlječiva bolest SIDA postigla golemu raširenost.

Dobre vijesti…

Osamdesete su bile vrlo dobre godine za prve gamere i korisnike osobnih računala. Pojavila su se prva osobna računala (Amiga, ZX spectrum, Commodore 64), ali i prve video igre od kojih su neke popularne i dan danas – Pac-man, Super Mario, Tetris…Osamdesetih se pojavio i prvi CD, a i popularna igraća konzola Gameboy.

Svijet je sa uzbuđenjem pratio vjenčanje i život britanskog princa Charlesa i
njegove žene Diane.
S radom je 1980. započela i jedna od najpoznatijih TV kuća na svijetu, CNN, a godinu dana kasnije i televizija posvećena većinom muzici – MTV.

Krajem osamdesetih pojavila se prva epizoda dugovječnog crtića Simpsoni.


Muzika koja je bila popularna osamdesetih sluša se i danas, kao npr. hitoviMichaela Jacksona, Guns N’ Roses, Princea, Cindy Lauper, U2, A-ha itd.

Kraj osamdesetih obilježilo je popuštanje hladnog rata, uvelike zahvaljujući i politici predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova. Rušenje Berlinskog zida 1989.g. smatra se krajem hladnog rata.

Kristijan Prugovečki

Komentari