Veliki uspjeh na smotri Biosigurnost i biozaštita

I ove godine učenici naše škole sudjelovali su na smotri Biosigurnost i biozaštita pod mentorstvom prof. Đurđice Culjak. Naša mentorica danas nas je obradovala viješću da je naš tim pozvan na državnu smotru u Omišu!

Kako je do toga došlo

Dana 3. ožujka 2023.  održala se međužupanijska smotra Biosigurnost i biozaštita u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a mi, učenice naše škole – Lara Šebek i Zora Mara Sikora bile smo pozvane. Nakon što je naš rad, pod naslovom: Trovanje hranom – koje namirnice su najčešći krivci; prošao na općinskoj razini, morale smo se pripremiti za prezentiranje svog plakata.

Posebne zahvale

Ovim putem moramo posebno zahvaliti gospođi Sonji Grubišić Grozdek koja radi kao grafički dizajner u tvrtki Pozor iz Markovog Polja čiji je vlasnik g. Koši. Ona je profesionalno prema našim uputama izradila poster,  već tradicionalno, a zahvaljujemo i g. Košiju što je podržao naš rad izradivši naš plakat.

plakat na kojem smo prezentirali provedeno istraživanje

Koji su bili kriteriji ocjenjivanja?

Na međužupanijskoj smotri prezentiranje rada bi trebalo trajati od pet do sedam minuta, trebale smo koristiti nama poznate izraze i  ukratko objasniti sadržaj plakata. Dogovorile smo se koja će što reći, prezentiranje nam je dobro išlo, ali problem je bio vrijeme. Kasnije smo saznali da, dok su drugi imali ispod pet minuta prezentiranja(dakle premalo), mi smo imale iznad sedam minuta prezentiranja – previše. Ipak smo uspjele maksimalno skratiti u zadnji čas, pa smo neprekidno, u dvorištu gimnazije, ponavljale sadržaj plakata i onoj drugoj prezentirale svoj dio.

Kakav je bio program?

Na samom početku učenici Nadbiskupske klasične gimnazije održali su priredbu. Nastupio je i njihov slavni mješoviti zbor i čule smo dijalog koje su izvele dvije učenice. Nakon priredbe, mogli smo nešto pojesti, a zatim su s prezentiranjem krenuli peti i šesti razredi. Nakon njih na redu bili su sedmi i osmi razredi, a zatim srednje škole. Svaka grupa bila je podijeljena u još četiri grupe, svaka po tri tima. Mi smo bile u trećoj grupi. Nakon što smo jedna drugoj već po sigurno stoti put prezentirale svoj dio plakata, nakon što su svi petaši i šestaši , a nakon njih i sedmaši i osmaši iz naše grupe završili; došao je red na nas.

Kako je izgledalo prezentiranje?

U našoj smo grupi bili smo prvi na redu, pa smo ušle u sobu za prezentiranje. Bio je to samo manji kabinet, s jednim stolom za kojem su sjedile ocjenjivačice i pločom na koju smo objesile poster i prezentirale. Prezentiranje je, osim jedne male greške, zapravo dobro prošlo i uopće nije bilo tako strašno (čak smo i zaključile da smo najbolje od ove tri ekipe, ali nema veze). Nismo morale odgovarati na puno pitanja, osim na jedno pitanje: Kakvo smo mlijeko koristile za pokus? Nakon prezentiranja bile smo sretne da smo se toga riješile i otišle pričekati rezultate.

Rezultati smotre

Nakon kratkog čekanja, točnije oko sat vremena zakašnjenja rezultata te naše nervoze i napetosti,  voditelji su konačno uzeli mikrofone u ruke. Nakon kratkog nabrajanja ocjenjivača i sudionika, krenuli su na proglašavanje pobjednika. Prvo su prozvali pobjednike iz petih i šestih razreda, a onda je došao i red na nas. Bilo je jako napeto, a onda je voditeljica započela s proglašenjem trećeg mjesta…

,,Lara Šebek i Zora Mara Sikora iz Osnovne škole Vugrovec – Kašina!”

Bile smo presretne, trud se svakako isplatio, a sada moramo pričekati odobrenje prolaska na državno.

Zora Mara Sikora

 

 

 

Komentari