Moji praznici u Australiji

dav

Naš učenik, Zvonimir Gojević, svoje je ljetne praznike proveo u dalekoj Australiji. Kako se tamo proveo i što je sve vidio i doživio, pročitajte u članku koji je tim povodom napisao.

Nezaboravni praznici

Ove ljetne praznike pamtit ću jako dugo. Krajem srpnja putovao sam s roditeljima u Australiju. Iako je ovo bilo moje treće putovanje u tu daleku zemlju,bio sam jako uzbuđen. Prva dva malo se sjećam jer sam tad bio mlađi.

Do Australije preko Katara

Letjeli smo avionom iz Zagreba do Dohe. Put je trajao 6 sati, a zatim smo se prekrcali u drugi avion. Od Dohe do Melbourna gdje mi žive tatini roditelji i stric s rodbinom je trajao 14 sati. U avionu sam gledao filmove i igrao igrice jer svako sjedalo ima svoj ekran. Iako je sad zagrebački aerodrom velik, oni u Dohi i Melbourneu su veći nekoliko puta.

Australski nogomet

U Melbourneu su nas dočekale i moje sestre koje su otputovale  dva tjedna prije nas. Veselio sam se susretu s rodbinom. Sve mi je bilo novo i drugačije. Tata nam je pokazao svoju srednju školu i fakultet koji je pohađao. Išli smo gledati australski nogomet na stadion koji prima 100.000 gledatelja.

Gledali smo i hrvatski nogometni klub Melbourne Knights (nekadašnju Croatiu).

12 apostola

Jedan dan smo išli u australski nacionalni park 12 apostola koji je udaljen 300 km od Melbournea. Bilo je prekrasno vidjeti 12 ogromnih stijena koji se nalaze u moru i u koje udara ocean.

Melbourne – grad s brojem stanovnika Hrvatske

Dok smo putovali do tamo vidjeli smo puno farmi krava i ovaca koje su pasle po brežuljcima. Nekoliko smo puta bili po gradu, gledali znamenitosti. Melbourne je ogroman grad s 4,5 milijuna ljudi.Kroz njega protječe rijeka Yara, a on se smjestio na jugu Australije uz obalu zaljeva.

Klokani

Bio sam i u jednom šumskom parku gdje sam vidio klokane.

Jedan dan smo išli u Melbourne Star (ogroman kotač s kabinama koji se vrti) i razgledavali cijeli grad.

Razgled grada

Jednu večer smo išli na Eureku (zgradu od 92 kata) mi smo bili na 88. koji služi za razgledavanje grada.

Zgrada ima okrugli oblik i sve je od stakla,tako da se s nje vidi cijeli grad. Po noći je to prekrasan prizor.

Hrvatska reprezentacija

Išli smo na njihove plaže koje su dugačke i pjeskovite. Pošto je tamo bila zima nismo se kupali. Posjećivali smo rodbinu i prijatelje. Družio sam se s bratićima i setričnom.

Hrvatska reprenzetacija je tad došla u Australiju na turnir u australskom nogometu.Išao sam na sve utakmice. Uživali smo jer su naši pobijedili. U polufinalu Japan (63:1) i u finalu Njemačku (73:7). S njima smo to proslavili večerom u Hrvatskom domu.

Kod kuće je najljepše

Bilo mi je jako lijepo,puno sam toga vidio i prošao. Ali kad je došlo vrijeme za ići kući, bio sam veseo. Jer iako je i Australija prekrasna zemlja, meni je ipak moja Hrvatska ljepša i draža.

Zvonimir Gojević

 

Komentari