Kašinsko-vugrovečki dan jezika

Kao i svake godine, u našoj školi obilježili smo Europski dan jezika raznim aktivnostima. Naučili smo kako je važno učiti strane jezike kako bismo mogli komunicirati s ljudima iz drugih zemalja i putovati u strane zemlje. Isto tako, u današnje vrijeme kad je tržište rada otvorenije nego ikad, neke ljude nažalost u pronalasku posla u drugoj državi sprječava nepoznavanje jezika zemlje u kojoj bi željeli raditi. Zato, učite strane jezike!

Jezična slika Europe se mijenja

Od preko 6000 jezika u svijetu, više od 200 njih govori se u Europi, a u zadnjem desetljeću kao posljedica migrantske krize, povećao se broj govornika jezika s drugih krajeva svijeta kao što je Bliski istok (perzijski i arapski).

Što je hiperpoliglot?

Na satu Hrvatskog jezika s prof. Dijanom Dill, pogledali smo jedan kratak filmić o čovjeku koji zna 32 jezika, a s 20 godina ih je znao već 15. Takvu osobu zovemo hiperpoliglot. Učiteljica nam je objasnila koje su najveće porodice jezika u Europi i koji jezici u koju spadaju. Romanske jezike smo zapamtili prema tome što u njih spadaju jezici najjačih nogometnih nacija Europe (osim Njemačke).

Zmaj, grah i imena na arapskom pismu

Igrali smo se prevoditelja. Izradili smo plakat na kojem je svatko odabrao drugi svjetski jezik na kojem je napisao „Sretan rođendan“  i nacrtao zastavu zemlje u kojoj se taj jezik govori u obliku srca. U 5. a učenici su prevodili riječ ZMAJ. Za to ih je inspirirao naš Zmajček. Sedmaši vole dobro pojesti pa su u 7.b odlučili istražiti kako se na raznim jezicima kaže GRAH, a 7. a je preveo riječ ROŠTILJ. Sedmaši su uz izradu plakata, transliterirali svoja imena na arapsko pismo.

Zvuk tišine

Učiteljice engleskog jezika  Marina Sertić i Nina Rezo u sklopu projekta  Sound of Silence  uredile su film sa svojim učenicima u kojem su se učenici predstavljali na inačicama britanskog i američkog znakovnog jezika te smo vidjeli kako zvuči tekst pjesme Waiting on the world to change.

Jezikolomke

Također su učenici na satima engleskog, hrvatskog  i njemačkog jezika čitali i učili jezikolomke, a naše novinarke iz Vugrovca izgovorile su ih i na arapskom i ukrajinskom. Tim povodom nastao je još jedan zanimljiv filmić koji možete pronaći na Youtube kanalu škole.

Europski dan jezika je zabavan

Lijepo je to što smo više naučili o jezicima. Jezične vještine su nužnost i pravo SVAKOGA – to je jedna od glavnih poruka Europskog dana jezika. Drago nam je što ovaj dan postoji zato jer smo se povodom njegova obilježavanja jako dobro zabavili.

   

 

Magdalena Denić, Ema Combaj, Ema Palikuća, Lucija Palikuća, Elena Tašev, Lana Jurišić, Margita Lukačić, Natalia Stjepić, Petar Babić

 

Komentari