“Da se Zagreb i Dubai spoje, bio bi to za mene grad iz snova”

Zamolili smo gospođu Ahel koja trenutno živi sa svojom obitelji u Dubaiju, a prije toga je živjela u Zagrebu, da za naš Zmajček usporedi život u u ova dva predivna, ali vrlo različita grada.

Multi kulti

Dubai je multikulturalna sredina. U školi moga sina ima preko 80 nacionalnosti. Djeci je apsolutno normalno da su u kontaktu s ljudima različitih nacionalnosti svakodnevno, bilo u školi ili izvan nje. Paralelno, gastronomski izbor je velik, tako da se i tu može naći sve što ti srce poželi. Djeca u školi, i to u već u vrlo ranoj dobi (4-5 god.) uče o drugim državama i kulturama. Zagreb se tek nedavno otvorio pa smo počeli viđati ljude koji nisu samo turisti već imaju stalni boravak u Hrvatskoj, ali ni približno koliko ih ima ovdje.

Rubikon i Mental Maths za djecu

Imamo pristup velikom izboru tjelesnih aktivnosti od kojih neki vjerojatno još nisu uhodani u Zagrebu kao što su squash, golf, kriket…, a i dosta aktivnosti koji pomažu djeci u koncentraciji, memoriji i stjecanju strpljenja kao što su Rubikon, Robotics, Mental Math.

Zgrade u oblacima

Ovdje ima toliko velikih i visokih građevina, od trgovačkih centara to nebodera i dosta njih je već u Guinnessovoj knjizi rekorda. U Zagrebu je najveći trgovački centar kao najmanji ovdje (što mi se uglavnom sviđa, iako je ponuda daleko manja). Centri rade znatno duže, do 10 preko tjedna i do 12 preko vikenda.

Na 50°c

Pola godine je izuzetno vruće, oko 50°c i jako sparno da se ne može disati (ali u zatvorenom se smrzavamo jer je klima podešena na jako nisku temperaturu) dok je druga polovica jako ugodna (kao proljeće u Zagrebu). Najljepše vrijeme je od kraja listopada pa do kraja ožujka, tada ima najviše turista. O 4 godišnja doba se samo čita u knjigama, ali ih ne doživljavamo, dok se u Zagrebu može uživati u svim godišnjim dobima. Nemamo snijeg, ali zato imamo umjetni snijeg smješten u zatvorenom prostoru gdje se može sanjkati, skijati i uživati s pingvinima, ali pravi snijeg je najljepši.

Veliki izbor zabavnih parkova

Ovdje ima velik izbora zabavnih i aqua parkova. Dosta zabavnih parkova je u zatvorenom prostoru, da se može uživati i ljeti jer ljeti se ne može biti na otvorenom.

Eco and Techno Friendly 

Dubai koristi vrlo naprednu tehnologiju u svima aspektima i pokušava bit Eco Friendly na svim nivoima. Dosta stvari se brže i efikasnije obavi jer se može obaviti putem interneta ili različitom tehnologijom. Tako da i djeca znaju koristiti tehnologiju jer ih se u školi uči. Recimo sve obavijesti, domaće zadaće koje treba napraviti, godišnji izvještaj moga sina, nadolazeće aktivnosti, komunikacija s učiteljicom i ostalim kadrom je preko interneta, mobilne aplikacije, i sl… U Hrvatskoj su papir i olovka su još dosta prisutni, što vremenski baš i nije uvijek efikasno, ali i to se počinje polako mijenjati.

Svaki grad ima svoje čari

Svaki grad ima svoju čar i ljepotu. Zagreb je jednostavan grad gdje je prirodna ljepota prisutna na svakom koraku i miris trave i cvijeća je nešto nenadoknadivo. Ljudi su ležerni i uvijek se ima vremena za sjesti na kavu.
U Dubaiju ima jako puno zelenila i cvijeća, parkova za igrati se, ali sve je to umjetno zasađeno (ali bolje išta nego ništa) i tempo života je jako brz da se nema baš uvijek vremena sjesti na kavu.

Da se Zagreb i Dubai spoje, bio bi to za mene grad iz snova.

Narmin Ahel

Komentari