EYCH 2018 kroz stare hrvatske legende na engleskom znakovnom jeziku

U sklopu školskog projekta iz engleskog jezika, simbolički nazvanog “The sound of silence”, do sada su učiteljice Nina Rezo i Marina Sertić svojim učenicima na sat ima engleskog jezika malo po malo otkrivale znakovni jezik. Dok su Kašinčani istraživali pojmove na američkom znakovnom jeziku ASL, Vugrovčani su upoznavali britanski znakovni jezik BSL. Do sada su već objavili nekoliko zasebnih videozapisa u kojima prezentiraju upotrebu znakovnog jezika te jedan zajednički u rujnu s kojim je i sam projekt započeo.

Ušavši u 2018. godinu koju je UNESCO proglasio godinom europske kulturne baštine (EYCH 2018 – the European year of cultural heritage), učenici petih i šestih razreda, polaznici dodatne nastave, samostalno su izradili dva animirana filma na temu starih hrvatskih legendi. Kašinčani su prikazali legendu u Crnoj kraljici, vladarici Medvedgrada.

Vugrovčani su pak upriličili legendu o Klanječkom jezeru i zlom zmaju. Legende su prepričane na engleskom jeziku te prevedene na znakovni jezik.

Marina Sertić

Komentari