Mislimo jedni na druge

Nakon priredbe za Dan kruha, neki od nas su otišli u pučku kuhinju na Kaptolu. Svake godine, na Dan kruha i zahvalnosti, odemo do pučke kuhinje na Kaptolu i tamo darujemo nepokvarljive proizvode koje smo marljivo skupljali tijekom tjedna koji je prethodio obilježavanju Dana kruha te pekarske proizvode koje smo ispekli kod kuće. Nas četvero, Lanu Jurišić, Nataliu Stjepić, Emu Combaj i Margitu Lukačić, do Kaptola je vozila naša razrednica Ivana Turčić. Mi smo bile jednine iz Kašine koje je razrednica odabrala da nakon priredbe odemo na Kaptol. Nakon priredbe smo namirnice i pekarske proizvode iz Kašinske knjižnice utovarivali u kombi. Nakon toga smo iz Kašine išli u Vugrovec i tamo također pomogle utovarivati namirnice u kombi. Čekali smo da završi priredba u Vugrovcu i da se svi skupe. Kada smo svi bili na broju, vratile smo se u razredničin auto i krenule na Kaptol. U autu smo se zabavljale, slušale muziku, pjevale, a pošto smo otvorile krovni prozorčić, ljudi s ulice su nas zainteresirano promatrali. Naravno, pričale smo i o ocjenama i školi. Kada smo stigli u pučku kuhinju, tamo su nas dočekali franjevci. Pokraj pučke kuhinje nalazi se i franjevački samostan kojeg smo također obišli. No prvo smo iz kombija vadili puno namirnica za ljude koji nisu u mogućnosti sami nešto skuhati ili pripremiti si nešto za jelo.

Nadam se da su se korisnici pučke kuhinje jako obradovali kada su sve to vidjeli, pogotovo djeca koja su dobila i slatkiše. Kada smo ispraznili kombi i pogledali u skladište, vidjeli smo koliko smo zapravo donijeli namirnica. Zatim smo ušli u maleni prostor gdje korisnici pučke kuhinje inače objeduju. Kada smo mi bili tamo, nikoga nije bilo od korisnika, jer je ručak tek u 15 sati. Kada smo ušli, iznenadili smo se koliko je to zapravo malen prostor, a kasnije smo saznali da dnevno dođe i do oko 180 ljudi. Nakon obilaska same pučke kuhinje, otišli smo u franjevački samostan, točnije u njihovu blagovaonicu.

Tamo su nas dočekali sokovi, grickalice i naravno još neki franjevci koji su jeli. Tada su nam franjevci pričali o sebi, kako su se odlučili da postanu franjevci, o životu franjevaca i o njihovim dužnostima.

Nakon užine, otišli smo u malenu kapelicu, u kojoj se znaju održavati neka mala krštenja, pa čak i malena vjenčanja. Bila je to prekrasna kapelica ukrašena slikama Sv. Franje. Saznali smo nešto više o kapelici, izašli iz samostana, vani s razrednicom izmijenili mišljenja o prekrasnom samostanu i kapelici, sjeli u auto i odvezli se natrag u Kašinu. Do škole smo stigle oko 16:30, nas četiri ostale smo još malo izmjenjivati mišljenja, a nakon toga smo svi otišli svojim toplim domovima, s osmijehom na licima, sretni što smo i ove godine pomogli nekome tko nema ono što i mi, onome tko nema topli dom ili topli obrok.

Margita Lukačić

Komentari