Rapsodija meksičkih okusa

Jedna od najpopularnijih stvari iz Meksika zasigurno je meksička gastronomija. Meksička hrana poznata je diljem svijeta, a izuzetno je popularna i kod nas. Jedan od najpoznatijih meksičkih restorana u Zagrebu je zasigurno Mex Cantina koju ćemo detaljnije spomenuti na kraju članka. Ovim putem im zahvaljujemo što su nam ustupili fotografije svoje hrane za potrebe ovoga članka

 

Bogatstvo okusa i začina

Meksička kuhinja poznata je po različitim okusima i bogatstvu začina. To je kombinacija raznih okusa u kojima često dominiraju oni ljuti. Meksička kuhinja uvrštena je i na popis UNESCO-ve nematerijalne baštine. U okusima meksičke kuhinje isprepletene su tradicije autohtonih Indijanaca i utjecaj španjolskih konkvistadora. Ona se temelji uglavnom na kukuruzu i mahunarkama i različitih vrsta čili papričica. Popularna tortilja osnova je mnogih meksičkih jela i može se složiti na bezbroj različitih načina.

 

Što je tortilja?

 

Tortilja je vrsta tanke pogače napravljena od samljevenoga pšeničnoga brašna.

Izvorno su tortilje prije dolaska Europljana u Ameriku bile kukuruzne, a tortilja od pšeničnoga brašna bila je inovacija nakon otkrića pšenice u Americi pri dolasku Europljana.

 

Smotana na razne načine

 

Burrito je tradicionalno meksičko jelo, sastoji se od tortilje s pšeničnim brašnom te je punjen raznolikim nadjevima. Za razliku od tacosa, gdje je nadjev vidljiv, kod burrita tortilja je tako omotana da obavija nadjev.

 

Chimichanga je nadjeveni buritto duboko pržen u dubokom ulju.

 

Quesadilla – nadjev stavljamo između dvije tortilje te zapečemo na tavi, a prije serviranja režemo na trokute.

Quesadillas

Taco je također tradicionalno meksičko jelo punjeno svakakvim nadjevima koji su najčešće od svinjetine, govedine, janjetine, piletine, morskih plodova, povrća ili sira te je nadjev vidljiv budući da je tortilja preklopljena na pola.

Tacosi

 

Enchilada je kukuruzna tortilja punjena mesom, sirom, povrćem i drugim namirnicama. Enchilada se zamota. Nakon toga ju zalijemo umakom te zapečemo u pećnici.

Enchilada

Flautas su tortilje zarolane u obliku flaute, nadjevene i zapečene na tavi.

 

Tamales je tradicionalno jelo, napravljeno od nadjeva tijesta, kuhano na pari u listu kukuruza ili banane.

 

Meksički ,,čips“ i raznoliki nadjevi

 

Nachos je meksičko regionalno jelo iz Sjevernog Meksika koji se sastoji od zagrijanog čipsa od tortilje prekrivenog rastopljenim sirom, Nachosi se također mogu jesti i s guacamoleom ili raznim drugim vrstama umaka. Često se poslužuje kao međuobrok ili predjelo.

Šalša je niz umaka koji se koriste kao začini za tacose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, te kao umaci za čips od tortilje. Mogu biti sirovi ili kuhani i općenito se poslužuju na sobnoj temperaturi.

Guacamole umak je meksički umak ili salata na bazi avokada prvi put razvijen u Meksiku. Glavni sastojak je avokado, ali ima i dosta toga; limeta, luk, rajčica, češnjak itd. Inače se jede s nachosima. Ima i raznih ostalih raznih vrsta.

 

Čili u svim bojama

 

Chili con carne što u prijevodu znači ,,chilli s mesom”, je začinjeno varivo koje sadrži čili papričicu, rajčice, meso i po želji grah. Chili con carne također možete začiniti češnjakom i lukom.

 

Ako ste vegetarijanci, ili jednostavno ne volite meso, možete isprobati chili sin carne što bi bilo čili s povrćemto jest, vegetarijanski čili. Sedamdesetih godina bio je vrlo popularan u SAD-u te je potaknuo vegetarijanstvo. Budući da ne sadrži meso, idealan je za ljude koji su na dijeti.

 

Chilli verde što u prijevodu znači ,,zeleni čili”, izrazito je začinjen paprikaš ili umak koji uglavnom napravljen za svinjetinu koja je bila dugo kuhana u pilećoj juhi, zelenim tomatillosima, pečenom zelenom čiliju i češnjaku. Chilli verde je vrlo često punjenje burritu.

 

White chili, što bi se na hrvatskom jeziku reklo ,,bijeli čili”, je napravljen od piletine, purice ili svinjetine. U njega se još stavlja bijeli grah i zelene čili papričice. Više je juha nego nadjev. Bijeli sir ili kiselo vrhnje mu se često dodaju kad se poslužuje.

 

Amerikanci također vole jesti i čili u limenci, kojeg je izumio Willie Gebhardt,1908. godini u Americi.

 

Gdje pojesti meksičku hranu u Zagrebu

 

Mex Cantina – tamo gdje je meksička hrana najviše fina

 

Mex Cantina je jedan od najpopularnijih i jedan od prvih meksičkih restorana u Zagrebu. Ambijent u Savskoj ulici dekoriran je šarenim bojama u tipičnom meksičkom stilu. Restoran je pun kaktusa, sombrera i raznih drugih meksičkih detalja.  Restoran na izbor nudi razne vrste juha, tacosa, chimichangasa, i naravno, burritosa. Od fajitasa, flautasa i chilaquilesa, dolazimo do BBQ menija, ali i izbora jela za vegeterijance! U restoranu nekada svira živa glazba, naravno meksička, a izbor meksičkih pića velik je. Kao pravi novinari planiramo istražiti ovo čarobno mjesto i okuse, a kako drugačije nego vlastitim posjetom restoranu o čemu ćemo vas uskoro izvijestiti u Zmajčeku.

 

Mex Cantina – ambijent kao u Meksiku

Ponudu restorana možete pogledati na njihovoj web stranici Mex Cantina i na društvenim mrežama.

 

 Karaka Pirat u Zagrebu

U stilu piratskog broda, u potpalublju restorana čeka vas svo blago Meksika. Za predjelo je moguće izabrati 8 jela, od svih vrsta tortilja, taquitosa i nachosa. Nude se i juhe, a od glavnih jela moguće je izabrati između pregršt tortilla , enchilada, burritosa, chilaquilesa, quesada i svih drugih finih jela. Restoran nudi i izbor jela za vegeterijance.

 

Taquitos Bandidos

Ovaj mali restoran u Radićevoj ulici u Zagrebu, pun je doživljaja Meksika i njegovih boja. Izbor jela je velik, a jela još bolja! Od taquitosa, quesadillasa, nachosa pa sve do chillija! Taquitos Bandidos nudi čak i taquitos kao desert uz slatki umak

 

Lana Đurković, Ivan Đuran, Dorotea Sudar, Malena Hrustić, Mihaela Pavlović, Gabi Pavlović, Magdalena Mamić

 

Komentari