U carstvu knjiga

U studenom se u Zagrebu napokon održao dugoočekivani sajam knjiga i učila Interliber. I naši Zmajčeki su to jedna dočekali i posjetili ga sa svojom voditeljicom. Kako su se proveli pročitajte u nastavku.

Od klasika do futurističkih naslova

Mi polaznici Novinarske grupe Zmajček 11. studenog posjetili smo sajam knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu. Nakon uobičajene nastave ujutro, sjeli smo na autobus te krenuli prema našem odredištu. U tramvaju nismo puno pričali jer je bio pun, te se Ivan čak i odvojio od grupe zbog ostalih putnika. Kada smo tamo stigli, uzeli smo karte te krenuli. Kako su ove godine za ulazak bile potrebne ili Covid potvrde ili negativni testovi, nije bilo gužve što je bilo povoljno za nas. U prvom paviljonu, ujedno i najvećem, bili su veći izdavači poput Znanja, Školske knjige ili Mozaika. Tamo su bile dostupne sve vrste knjiga: za djecu, futurističkih, edukativnih ali i klasika. Drugi paviljon je bio dosta malen, samo par štandova. Po meni je treći paviljon, oko veličine prvog, bio najdraži. Tamo je bilo dosta štandova s knjigama, ali i pribora za pisanje, raznih malih dodataka i bilježnica. Na jednom je štandu bilo moguće kupiti čak i gramofonske ploče, časopise iz devedesetih, ali i postere modernih filmova koje su uredili u stilu devedesetih. Nakon što smo pojeli fritule, kupili sve što smo htjeli, zaputili smo se natrag.

saznali smo da je Greg u Srbiji šonjavko

Gabi Pavlović

Fotkanje s youtuberima

Došao je i taj dan. U četvrtak, 11. 11. 2021, mi novinari sa našom prof. Dijanom Požgaj odlučili smo ići na Interliber, međunarodni sajam knjiga. Kada nam je škola taj dan završila, oko 12:40 autobusom odlučili smo se zaputiti tamo. Napokon, došli smo na Interliber negdje oko 14:00. Kada smo ušli, tamo su bila tri paviljona. Svi smo se tada razdvojili. Moji prijatelji i ja smo se odlučili zaputiti u prvi paviljon. Nije bila gužva, što me začudilo, ali je ipak bilo jako puno knjiga. Obišli smo cijeli paviljon i bilo je izvrsno, tamo sam si čak i kupila prvu knjigu: Dnevnik Anne Frank. Kada smo izašli iz paviljona bili smo jako gladni, pa smo si odlučili pojesti hot dogove. Sjeli smo na klupu i krenuli smo jesti, a tada je do nas došla jedna prijateljica koja je paviljone obilazila sama i rekla nam je da je vidjela jednoga poznatoga youtubera. Pitali smo se o čemu ona priča, i tada smo shvatili da je vidjela youtubera The Sikrta. Brzo smo se vratili u prvi paviljon i zatražili smo sliku s njim, nismo mogli vjerovati da smo ga upoznali. Ne mogu reći da sam neki njegov veliki fan, ali sam ga prije voljela gledati na Youtubeu.

The Sikrt sa Zmajčekima

Tada smo se zaputili u drugi paviljon, najmanji paviljon tamo. Tamo su se uglavnom nalazili stripovi i nekoliko knjiga za djecu. Nakon toga odlučili smo ići u treći paviljon, ovoga puta isto jedan veliki. Moglo bi se reći da mi se taj paviljon najviše sviđao. Tamo smo si moje najbolje prijateljice i ja kupile knjigu koju smo sve htjele: Male žene. Tamo smo još vidjeli i nekoliko izložba također. Tu smo upoznali još jednoga youtubera, Brunu Lukića, i naravno zatražili smo i sliku. U tom paviljonu našli smo čak i štand sa školskim priborom, što smo tražili cijelo vrijeme dok smo bili na Interliberu. Neki su si kupili tamo neke olovke ili markere, ali je meni to ipak izgledalo malo preskupo. Kada smo izašli iz paviljona, svi smo zajedno sjeli na klupu i kupili smo se fritule. Oko 17:00 sati krenuli smo doma i vratilo smo se kasno, negdje oko pola sedam. Stvarno mi je bilo super na Interliberu, čak i puno bolje nego zadnji put. Nadam se da ćemo opet ići i sljedeće godine!

Lana Đurković

Uz knjige idu fritule i hot dog

Nakon definitivno duge ali i isplative vožnje gradom, napokon smo stigli na dobro poznati Interliber. Tamo smo došli oko 14 i ostali smo do 18 sati. Taj dan nismo mogli bolje provesti. Iako je bila jako velika gužva u tramvaju, isplatilo se. Prvo smo pojurili u peti paviljon. Tamo smo imali što vidjeti. Od robota do dječjih slikovnica. No šesti paviljon je po meni bio najbolji! Mnogo raznih knjiga koje su nas zanimale. Čak je bio i dio sa školskim priborom. Knjige nisu bile skupe a bio je tu i pokoji strip ili slikovnica. Zadnji, no ništa manje vrijedan, sedmi paviljon. Bio je mnogo manji od ostalih no i dalje se u njemu moglo vidjeti mnogo zanimljivih stvari. Nakon odlično provedene kupnje, na štandovima smo se počastili fritulama i hot dogovima. Brzo je došlo 18 sati te smo, nažalost, morali krenuti. Radujem se idućem Interliberu i idućem ovakvom provodu!

Malena i Dnevnik Ane Frank

Malena Hrustić

Ponekad treba biti hrabar

Nakon škole 11. 11. 2021. mi smo krenuli autobusom na Interliber. U autobusu smo se jako zabavljalii nasmijali. Kada smo stigli do terminala, tamo smo sjeli u tramvaj. Bio je malo poduži put, ali kada smo stigli svi smo bili oduševljeni. Prvo smo se svi dogovorili da se nađemo u pola 5, tada smo se svi rastali u grupe i krenuli. Prvo smo ušli u prvi paviljon, bio je tako velik kao dvorana opere. Razgledavali smo razne štandove s knjigama. Razgledavali smo kojih jedan do dva sata i nakon toga smo i kupili po koju knjigu. Nakon toga sjeli smo i pojeli si svaki po jedan hotdog. Nakon toga nam je Lucija rekla da je u paviljonu 1 poznati youtuber The Sikrt i odmah smo poletjeli i trčali da se slikamo, nitko se drugi nije usudio pitati ga pa sam ja. A prije toga sam ja slučajno vidio još dva youtubera, a to su Bruno Lukić i TenFico. Vidio sam da su ušli u paviljon i pozorno sam pratio gdje su, kada sam ih vidio poletjeli smo i opet sam ja pitao da se slikamo. U drugome paviljonu smo kupili po nešto knjiga i razgledali. Tada smo otišli u treći paviljon i tamo su cure kupile neke knjige. Nakon toga sjeli smo na štand  i cure su otišle svima nama po fritule. Najeli smo se fritula i krenuli tražiti učiteljicu jer je bilo 16:25, a trebali smo se naći u 16:30. Za dvije minute je učiteljica došla i krenuli smo na tramvaj koji je nasreću  došao za 10 min. Krenuli smo do terminala i kada smo došli uhvatili smo bus za školu, uzeli svoje školske torbe i krenuli svaki svojoj  kući.😀🕶

Ivan Đuran

 

Komentari