Publika odlučila – Ukrajinci trijumfirali u Torinu

Ove godine održalo se 66. po redu natjecanje za najbolju Pjesmu Eurovizije. 

U finalu su sudjelovali: Moldavija, Švicarska, Srbija, UK, Litva, Grčka, Armenija, Norveška, Poljska, Rumunjska,  Finska, Češka, Australija, Ajzerbajdžan, Estonija, Belgija, Portugal, Nizozemska, Island, Francuska, Španjolska, Armenija, Italija te Njemačka. U top 5 najboljih država bili su 1. Ukrajina, 2. UK, 3. Španjolska, 4. Švedska i 5. Srbija.

Natjecanje se održalo u Pala Alpitour Areni u Torinu u Italiji. Ovogodišnja Eurovizija održavala se od 10. do 14. svibnja. Sudjelovalo je 40 država, a pobjednica je bila Ukrajina, već treći put. Šefica rumunjske delegacije Julijana Marčuk tvrdi da je 12 bodova koje je Bukurešt dodijelio Moldaviji pripalo Ukrajini. U subotu navečer, tijekom velikoga finala, Europska radiodifuzijska unija objavila je nejasno priopćenje u kojemu je rečeno kako su nakon drugih proba za drugo polufinale otkriveni “nepravilni obrasci glasovanja” u šest neimenovanih zemalja. Takvi glasovi žirija poništeni su i zamijenjeni “zbirnim rezultatom za svaku spornu zemlju za drugo polufinale i veliko finale koji je izračunat na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasovanja”. U pitanju su bile ove zemlje: Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino, prenosi Jutarnji list. Naravno, ove godine Rusiji je bilo zabranjeno sudjelovati zbog rata. Ove godina Hrvatska predstavnica bila je Mia Dimšić koja nažalost nije prošla u finale sa svojom pjesmom ”Guilty Pleasure”. No, Srbija je ove godine izvela odličan nastup sa svojom predstavnicom Konstraktom, koja je pjevala pjesmu In Corpore Sano na srpskom i latinskom. Usto je i jedina predstavnica ove godine koja nije imala niti jedan stih na engleskom.  Ukrajinska pjesma koja je ove godine pobijedila kombinacija je rapa i tradicionalnog folka, te je posvećena pjevačevoj majci. Nitko nikada nije dobio više bodova publike od ovogodišnjih pobjednika. Zanimljivo je da ova pjesma nije bila ta koja je pobijedila na ukrajinskom nacionalnom natjecanju. Naime, Ukrajinu bi predstavljala Alina Paš s pjesmom Tinji zabutyh predkiv, ali je diskvalificirana zbog toga što je 2016. nastupala na Krimu. Kao drugoplasirani (iako su dobili najviše glasova publike) Ukrajinu su predstavili upravo Kalush Orchestra.

Frontmen Kaluša, Oleg Psjuk na pozornici je izgovorio: ,,Pomozite Mariupolju – pomozite Azovstalu”. U čast tome planira se izdati poštanska marka.

fotografija preuzeta s Twittera

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da želi da se Eurovizija iduće godine održi u Mariupolju. Po meni, osim Srbije koja je bila 5. i Ukrajine, odlične pjesme bile su i iz Moldavije i Azerbajdžana. Jako sam sretna što je Ukrajina pobijedila jer mi je njezina pjesma bila jedna od dražih.

U Umagu će ovaj vikend nastupati pobjednici Eurovizije, grupa Kaluš. Bit će to njihov prvi koncert nakon veličanstvene pobjede.

Lucija Hrgetić

Komentari