Umjetnost i aktivno građanstvo – dio STEM dana

Iako je na STEM danu naglasak bio na znanosti, posjetitelji su mogli posjetiti i radionice posvećene umjetnosti i volontiranju.

Volontiranje kao dio aktivnog građanstva

Na radionici su Mali volonteri iz Prekvršja prezentirali posjet učenika PŠ Prekvršje Domu za starije i nemoćne Peščenica. Učenici su izrađivali poklone i božićne ukrase koje će pokloniti korisnicima Doma. Sigurni smo da će ih to jako razveseliti. Voditeljice ove radionice bile su učiteljice Snježana Prusec-Kovačić i Nataša Lambevska.

mali volonteri izrađuju božićne ukrase za umirovljenike

Volontiranje je našlo svoje mjesto u projektu Budi STEMfluencer. Projekt također uključuje aktivnosti usmjerene na razvoj vještina i unapređenje sposobnosti u području aktivnog građanstva kako bi se potaknulo aktivnije sudjelovanje učenika u društvu kroz posjete i organizirana događanja u lokalnim domovima za umirovljenike, i slične ustanove s ciljem poticanja empatije, solidarnosti, razvoja društvene i društvene vještine uz podizanje svijesti i važnosti volontiranja.

Platnena vrećica kao slikarsko platno

Na STEM danu bilo je mnogo radionica, ali nama ja favorit bila likovna. Nju je vodila učiteljica Verica Jadanec. Na toj radionici oslikavali smo platnene vrećice s raznim ilustracijama. Uglavnom, bile su crne boje kako bismo mogli koristiti svijetle boje. Pretvarali smo običnu platnenu vrećicu u ,,originalnu” umjetnost.  Učiteljica nam je rekla da joj je inspiracija platno jer slikari i inače slikaju na platnima, a platnena vrećica i jest neka vrsta platna. Učiteljica je već na pola radionice rekla da je jako uspješna. Te sve vrećice koje su naši vrijedni kreativci izradili poslužile su na priredbi za Dan kruha koja se održala idući dan.

oslikane platnene vrećice

Učenicima je uglavnom inspiracija bila romantično cvijeće iliti ruže. Pitali smo mnogo učenika zašto su se baš odlučili za ovu radionicu i  mnogo njih je reklo da je najzabavnija jer vole učiteljicu Vericu. Neki su došli tamo jer je bilo kokica koje su donijeli šestaši i sedmaši.

Sve u svemu, od svih radionica  ova je bila najzanimljivija  i mnogima je bila najdraža jer su mogli u miru slikati.

Na filcanju je nastao logo projekta

Filcanje je tehnika izrade uporabnih materijala od nepredene ovčje vune koja je prirodni, ekološki i antialergijski proizvod. Polaznici su upoznali materijale, tehniku suhog filcanja, pribor za filcanje te izradili vlastiti logo projekta. Neki od polaznika su izjavili da su se iznenadili koliko je filcanje zapravo zabavno i opuštajuće.

opuštanje na radionici filcanja

Karlo Kovačić, Julija Forko i Petra Klarić

Komentari