Šljokičasta radionica iz astronomije

Radionica iz astronomije održala se 22. 10. 2018. u PŠ Vugrovec. Ove godine smo proučavali Hertzsprung-Russelov dijagram ili skraćeno HR dijagram.
HR dijagram
HR dijagram je dijagram gdje su grupirane zvijezde po luminozitetu, magnitudi I po površinskoj temperaturi.

Za razliku od onih na Zemlji na ovom dijagramu su, naravno, crvena i plava boja i boje između.
Toplo-hladni divovi
Ljude bi plava asocirala na hladnoću, a crvena na toplinu, dok je na ovom dijagramu to suprotno. Crveno je hladno (oko 3000 K) i plavo vruće (oko 30000 K). Zvijezde su još i grupirane po veličini, a to su Crveni patuljci (male zvijezde koje su više-manje najhladnije zvijezde u svemiru). Dio gdje se nalazi Sunce zove se glavni niz. Sunce je svrstano pod žute patuljke. Nadalje imamo modre zvijezde, te modre divove. Ima također i grupa super diivova. Oni su specifični jer najveći, Betelgeuse spada pod najhladnije zvijezde koje imaju površinsku temperaturu oko 3000 K. No, uglavnom o svemu tome možete pročitati na internetu.
Dijagrami od perlica
Svaka od osoba koja je bila na radionici, uključujući mene, radila je vlastiti dijagram od perlica. Nakon što smo svi napravili svatko svoj dijagram, neki su otišli, a neki ostali. Oni koji su ostali, pomogli su učiteljici Višnji oko VELIKOG DIJAGRAMA, koji se upravo nalazi u Vugrovcu. Svatko od učenika bio je dobio polovicu kugle od stiropora i bojali smo ih raznim bojama – neki žutom, neki plavom, neki crvenom.

Šljokičasti astronomi
Jednom kada smo svi obojali naše zvijezde, posipali smo ih šljokicama. Nakon što su se osušili onda smo ih krenuli lijepiti. Ruke su svima bile pune šljokica, a ja sam (budući da idem u školu u Kašini) imao problem s pronalaskom WC-a da si operem ruke. Šljokica je bilo čak i po čelu profesora Prugovečkog, ali sam se pravio kao da ništa nisam vidio.
Ovo je bila jedna vrlo zanimljiva i korisna radionica.
Marko Vuger

Komentari