Obilježili smo Dan broja π pitama i raznim drugim aktivnostima

U našoj školi obilježili smo Dan broja π . Dan broja π održava se 14. ožujka  zato što su tri najznačajnije brojke u broju π 3, 1 i 4. Učenici naše škole povodom tog dana izradili su brojne plakate.

jedan od plakata koji su učenici izradili

Profesorica Galunić za učenike sedmih razreda pripremila je niz zabavnih aktivnosti, a tu su se našle i slasne pite.

Tog dana okupila su se sva tri sedma razreda kako bi obilježili Dan broja pi. Svatko je nešto donio ili pripremio. Obilježavanje Dana π(pi) sastojalo se od 4 dijela. Na početku se održala prezentacija plakata kojeg su napravile učenice iz 7.c razreda. Slijedilo je natjecanje u pamćenju decimala broja π(pi). Pobijedila je Ema Horvat koja je uspjela zapamtiti fascinantnih 70 decimala. Nakon napetog natjecanja, Martin Bogdanović predstavio je ppt prezentaciju o broju pi. I zadnja aktivnost bila je najukusnija. Počastili smo se pizzom, tortama i pitama koje su ispekli učenici sa svojim majkama.

Kakva je to proslava?

Dan broja „pi“ (π) matematički je blagdan koji se održava 14. ožujka (ili 3/14 prema američkom kalendaru). Održava se na mnogo načina, a jedan od njih uključuje i jedenje pite te gađanje istima, baš kao i raspravljanje o značaju tog broja.
„Pi“ konstanta definirana je kao odnos opsega i promjera kruga, koji iznosi približno 3.14159. Kažemo „približno“, jer je „p“i dosad izračunat u više od tri bilijuna znamenki – iza decimalnog zareza.

učiteljica Radosava Galunić

Koliko je poznato, prva velika proslava Dana broja“ pi“ organizirana je 1988. godine u Exploratoriumu u San Franciscu (riječ je o muzeju nauke u Sjedinjenim Državama), a priredio ju je fizičar Larry Shaw. Proslava se sastojala od hodanja u krug i čašćenja voćnim pitama. Mnogi ne samo da jedu pite nego se i gađaju njima. Pojedinci cijeli ožujak slave kao mjesec broja „pi“, dok neki to smatraju nebulozom jer – počast treba odati i drugom broju, „tau“. Jedna važna poveznica s održavanjem Dana broja π je i rođendan Alberta Einsteina, a pi je spojio Einsteina s još jednim genijem 21. stoljeća.  Naime, na isti datum umro je Stephen Hawking. Za Dan broja pi Google je u čast proslave ovog praznika predstavio svoj doodle s riječju Google prekrivenom crtežima krugova i simbolima broja pi.

učenici sedmih razreda u Vugrovcu

Svi učenici imaju sreće što moraju znati samo dvije decimale broja π jer broj π zaokružen na 30 decimala uzrokuje glavobolju(3.14159265358979323846264338327).

Nikolina Antić, Helena Sajković i Martin Bogdanović

 

Komentari