Državno natjecanje iz Biologije

Urušenim cestama

Napokon je stigao i taj dan… Dana 12. 5. 2019. sa Zagrebačkog velesajma, moja mentorica profesorica Đurđica Culjak i ja, krenuli smo na 55. Državno natjecanje iz Biologije Republike Hrvatske. Ovogodišnje se Državno održavalo u Podgori pokraj Makarske. Vožnja je trajala 8 sati jer smo putovali cestom preko Ploča jer se cesta između Podgore i Makarske urušila. Budući da smo trebali stići u Podgoru između 14 i 16 sati, a stigli smo u 17, propustili smo službeno otvaranje. Još smo se više od pola sata zadržali na recepciji i bilo je prilično teško pronaći sobu koja nije bila unutar glavne zgrade hotela Medora dok je lijevala kiša.

Zakašnjela pošiljka pepsina

U ponedjeljak, 13. 5., pisali smo ispit iz znanja. Za pokus je bio proces grušanja i početak razgradnje bjelančevina, ali je pošiljka pepsina zakasnila pa su u test stavili slike onog sto se trebalo dogoditi, a nama su dali da se igramo s klorovodičnom kiselinom i slažemo kodon transportne molekule RNA.

Od izleta do rezultata

Nakon pisanja testa na rasporedu je bio izlet brodom u Makarsku. Tamo smo razgledali Malakološki muzej, Prezentacijski centar PP Biokovo i obišli dio Makarske. Nakon povratka iz Makarske, mi, sudionici natjecanja u znanju, sastali smo se sa Državnim povjerenstvom koji su nam priopćili naše rezultate koje smo ostvarili na testu. Navečer smo imali organiziranu kino predstavu filma Shazam.

Napokon sunce!

U utorak, 14.5., mogli amo promatrati izlaganja i obranu istraživačkih radova, a mogli smo i glasati za najbolji rad. Utorak je bio prvi dan bez kiše otkako smo stigli u Podgoru pa smo u njemu i uživali. U Podgoru je stigla i profesorica Dunja Klepac jer je profesorica Culjak napustila Podgoru. Ostatak smo dana proveli vani, šećući uz more. Sutradan, 15.5, bio je dan našeg povratka u Zagreb. U 9 sati započelo je proglašenje nagrađenih učenika i ceremonija zatvaranja  55. Državnog natjecanja iz Biologije. Završio sam na 6. mjestu (što je malo lošije od prošlogodišnjeg rezultata kada sam bio 3.).

Policijska pratnja

Oko 12 sati smo pod policijskom pratnjom bili provedeni cestom između Makarske i Podgore te smo tako uštedjeli 2 sata koliko bi se vozili da smo išli preko Ploča. Na Zagrebački velesajam stigli smo oko 19 sati.

Tin Pavlović

Komentari