Kašinski Zmajček prijateljuje u slikovnici s Pozojčekom

Dok smo mi svi bili u karanteni, aktualan je bio natječaj udruge Mlada pera pod nazivom Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka.

Udruga Mlada pera objavila je sedam priča o Zmajčeku Pozojčeku u kojima kroz kreativan i djeci prihvatljiv način podučava i o povijesti Međimurja i Čakovca, zemljopisnim karakteristikama, upoznaje i djecu i odrasle s turističkim atraktivnostima prvenstveno Čakovca, a sve kroz simpatičan lik Zmajčeka Pozojčeka, a od osnovnoškolaca je zatraženo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi i zatim otkriveno kreativno prikažu u priči sa Zmajčekom Pozojčekom.

Tako sam i ja završila na tom natječaju! Moja priča je prvotno bila igrokaz o našem kašinskom Zmajčeku koji smo radili za zadatak iz Hrvatskog, a kasnije kad se pojavio taj natječaj, ja sam taj igrokaz pretvorila u priču. Na natječaju su se našle razne priče, čak i edukativne i smiješne. Ukupno je bilo 44 priča. Začudila sam se kada sam saznala da je jednu od priča napravila djevojčica od 5 godina, a najstariji sudionik bio je i jedan gospodin od 44 godina. Uglavnom, to je bio natječaj gdje smo trebali napisati priču o zmaju i priča je trebala prikazati nešto iz našega kraja. Kasnije su odabrane priče tiskane i nastala je prekrasna slikovnica koju sam odlučila donijeti u školu i pokazati svojim prijateljima iz razreda.

Lanina priča u slikovnici

Lana Đurković

ŠETNJA ZMAJČEKA I POZOJČEKA KAŠINOM

 

Koronavirus nije prestrašio samo ljude. Prestrašio je i našeg stanovnika Kašine, pospanog zmaja Zmajčeka.

Od silnog straha naglo se probudio i zatresao repom, lupio o kamen i slučajno započeo veliki potres i tako srušio ljudima kuće i još više prestrašio i njih i sebe. Mala Jana, koja živi u Kašini, naljutila se na Zmajčeka jer je njoj uništio i kućicu za barbike. Bez imalo straha stala je odlučno ispred njega i zaprijetila mu: „Ti si srušio moju kućicu! Napravi mi novu od slatkiša!“ Zmajček se nasmijao i odgovorio joj kako ne može napraviti kućicu od slatkiša, ali predložio je da joj napravi jednu od kamenja. Jana se zapitala kakva je to kućica, a Zmajček joj je samo natuknuo: „Ista kao moja špilja!“ Jani se to nije odmah svidjelo. Ona nije željela takvu kućicu i željela je Zamjčeku objasniti što je još sve uništio. Zmajček se već naljutio i odbrusio joj: „Ako ti to nije po volji, ja se vraćam doma!“ Nije mu bilo jasno zašto se Jana toliko uzrujala zbog jedne kućice za barbike. U tom trenutku iz drugoga smjera preko brda dolazio je zmaj Pozojček veselo koračajući prema Zmajčeku. Nije ni slutio da je njegov prijatelj Zmajček svojom nepažnjom napravio jedan veliki potres i uništio puno kuća. Zmajček i Pozojček odmah su zajedno bezbrižno krenuli prema Zmajčekovoj špilji. Mala Jana ih je pratila. Kada su stigli do špilje, Jana je iskočila iz grmlja i prestrašila ih. Zmajevi su se pogledali i začudili se te su upitali Janu: „Pa, kako si nas pronašla?“ Jana se počela smijuljiti i odgovorila je: „Pa, vidi se znak ispred špilje na kojem piše Zmajčekov dom.“ Odmah im je počela pričati kako je njezino cijelo selo razrušeno i tužno i kako svi žele svoje kuće, crkvu i školu natrag i kako ona želi svoju kućicu za barbike kako bi se mogla igrati. Zmajevi su se jako rastužili kad su postali svjesni što je Zmajček nenamjerno učinio i tada su dignuli svoje repove u zrak i opet zamahnuli najjače što su mogli. I na taj čudesan način kuće su se vratile u prvobitno stanje. Mala Jana se jako začudila, ali nije puno propitkivala i vratila se sva sretna svojoj kućici. Spasila je svoju Kašinu, a još se više razveselila kad je ugledala kućicu za barbike koja je izgledala baš kao Zmajčekova špilja. Zmajček i Pozojček družili su se cijelo popodne i postali nerazdvojni prijatelji. Zajedno ih je bilo manje strah i s veseljem su šetali Kašinom pazeći da ponovno slučajno ne izazovu potres. Ponekad su znali navratiti i kod Jane na čajanku.

Lanina ilustracija priče

Često su komentirali kako bi voljeli da mogu svojim čarobnom repovima vratiti vrijeme prije koronavirusa.

 

Lana Đurković

Komentari