Radijska emisija Change – budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

Već drugu godinu zaredom, mi novinari Zmajčeka snimili smo radijsku emisiju kako bismo s njome sudjelovali na smotri LiDraNo, ali ove godine imali smo i drugi razlog. Naime, u svojoj novinarskoj emisiji željeli smo predstaviti hvalevrijedan projekt u kojem sudjelujemo tijekom cijele ove školske godine.

Nisu samo novinari dio emisije

Ovogodišnja emisija zove se Change, budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu, a govori o međunarodnom projektu Change u organizaciji JRS-a koji želi uspostaviti značajne veze između izbjeglica i mladih ljudi o kojemu više možete saznati u nekoliko naših prijašnjih članka i o ljudima koji čine tu promjenu u našem društvu. Tekst emisije osmislile smo mi, novinarke iz 8. b razreda, te smo čitale uvod i zaključak, a predvodile su nas Ema i Lucija Palikuća koje su se najviše angažirale oko osmišljavanja teksta i pitanja za sugovornike s mentoricom Dijanom Požgaj. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti gospodina Branka Glavana koji nas je ugostio u svom dobro poznatom studiju u Prekvršju gdje smo emisiju snimile te ju kasnije, uz pomoć gospodina Glavana montirale, ravnatelja koji je  pomogao u prijevozu, te osobe koje su odvojile dio svog vremena kako bi odgovorili na neka pitanja vezana uz izbjeglice i migrante, te s time, također dali svoj glas kako bi bili u emisiji, a to su voditeljica projekta Change u JRS-u Iva Lizović Alyoussef, prof. Ivana Bašić koja predaje hrvatski jezik migrantima i tražiteljima azile te glavni sugovornik – Yazdan Fayyaz, mladić koji je svoju sreću našao u našoj domovini. Stigao je ovdje iz Irana, a trenutno je učenik srednje medicinske škole u Zagrebu. S nama je podijelio svoje dojmove o prilagodbi u novu sredinu koju smatra svojom domovinom jer je ovdje pronašao mir i zaštitu.

I mi smo bili u studiju

U studiju na snimanju je bilo jako zanimljivo. Svatko je imao svoj papir s tekstom. Ubrzo nakon što smo došli, počeli smo snimati jer su neki od nas morali  na natjecanje iz kemije koje se poklopilo sa snimanjem. Tekst koji smo čitali i snimljeni odgovori koje smo montirali u emisiju su bili jako poučni i poprilično zanimljivi. Ulazili smo i izlazili iz dijela prostorije za snimanje relativno brzo. Većina nas je iz prvog pokušaja rekla sve kako treba. Unutar prostorije je zapravo jako opuštajuće, sami ste, imate svoje slušalice kroz koje čujete upute koje dolaze izvana, ispred vas je mikrofon u s mrežicom kojoj se morate jako približiti, ali svaki korak, šuškanje papirom, kruljenje u želucu i slično, mikrofon će čuti i snimiti, tako da morate biti mirni. Na mikrofon, naravno, morate pričati razumno i malo glasnije.

atmosfera u studiju je bila odlična

Također za sve ljubitelje hrvatske glazbe, na taj mikrofon su pjevale neke od poznatijih hrvatskih zvijezda kao što je Vanna. Nakon što smo završili sa snimanjem, slijedilo je uređivanje, ali prije toga, gospodin Glavan nam je pokazao njegove talente na sintesajzeru i sve čari tehnike kojom studio raspolaže. Moram priznati, da tako nešto, uživo, nisam nikada vidjela, svaka mu čast. Kada je počeo proces uređivanja i dodavanja, ja sam s grupom koja je sudjelovala na natjecanju iz kemije morala poći.

Županijski LiDraNo

Na županijskoj razini smotre LiDraNo naša emisija dobila je odlične kritike i savjete što idući put možemo popraviti kako bi emisija bila još bolja. Zahvaljujemo povjerenstvu na savjetima. Okrugli stol se održao uživo, ali niti jedna od učenica nije mogla sudjelovati jer smo taman dan prije završili u samoizolaciji. Naša mentorica prenijela nam je kritike žirija.

I vi možete poslušati našu radijsku emisiju

Velika šteta je što, budući da smo osmi razred, više nećemo snimati ovakve radijske emisije jer uistinu puno toga naučimo iz njih, ne samo pravilno čitati nego i puno korisnih informacija. Preporučujemo vam da poslušate našu radijsku emisiju te da i vi doznate nešto novo o projektu Change. Možda vas baš ova emisija potakne da napravite nešto dobro.

Elena Tašev

SNIMKA EMISIJE – CHANGE – BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVIJETU

Komentari