Gramofonske ploče se vraćaju u modu

Gramofoni su se vratili u modu. Mlađa djeca, učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci su dobili gene od svojih roditelja. To se moglo primijetiti i prilikom posjete naših zmajčeka Interliberu. Više se ploča kupilo tada nego knjiga… Ploče su kupili čak i oni koji ne posjeduju gramofon, ali cilj im je bio nabaviti jedan. Kad smo ih pitali zašto žele upravo gramofon, izjavili su da zvuk pucketanja na ploči čini slušanje pjesama posebnim doživljajem.

današnji gramofon imaju mogućnost spajanja na laptope i snimanja glazbe na njih

Kako je bilo nekad?

Većina naših roditelja su kao mlađi kupovali su gramofonske ploče i puštali ih na svojim gramofonima. To je bilo vrlo popularno u 60-ima, 70-ima, a i 80-ima. Naša generacija otkrila je da je sasvim drugačiji doživljaj slušati glazbu na gramofonu, nego putem mobitela ili laptopa. Nakon niza godina od njegove pojave, dizajn gramofona se promijenio. Dizajn tadašnjih gramofona je bio puno drugačiji od današnjeg. Današnji se sastoji najčešće od dijela za ploču i iglu, a  kod najstarijeg prvo se primijeti njegova tuba koja je imala svakakvih dizajna. Ja, nasreću, imam gramofon. A moj nije jedan od ovih novijih, nego ga je moj kum kupio poslije sredinom osamdesetih. Nekim čudom i dalje radi. Moji stariji braće i sestre su se igrali s tim pa su mislili da su ga slomili. Ali radi! Samo je igla malo loša. Nisam ja jedina učenica u našoj školi s gramofonom. Dosta drugih učenika imaju vlastiti gramofon. Što je još jedan dokaz da su se gramofoni vratili. Nadajmo se da će još puno godina ostati.

Gdje kupiti ploče danas?

Već smo spomenuli da smo mi ploče kupili na Interliberu. Isto možete učiniti i na raznim buvljacima. U Zagrebu postoje raznih mjesta gdje se mogu kupiti gramofonske ploče. Postoji sajam Hrelić gdje se prodaju svakakve starije stvari poput gramofonskih ploča. Menart ima više od jedne lokacije u prostoru Zagreba, a oni ne prodaju samo ploče, već i modernije nosače zvuka. Preporučujemo i Karma Record Store na Trešnjevki, a uvijek možete probati lov na ploče i online putem.

Lucija Perić

Komentari