Sve religije u Rijeci

Uzbuđeni i sretni, mi učenici petih razreda naše škole, uputili smo se ka Rijeci u srijedu 8. studenog 2017. u 7 sati. Vozili smo se autobusom i do odredišta nam je trebalo 3 sata. Jednom smo imali stanku u Ravnoj Gori.  Prvo smo išli u Trsat. Učenici 5.B razreda napisali su referate o svim odredištima ove terenske nastave te su ih u autobusu čitali i tako su zapravo odradili dio posla našeg vodiča koji ih je nakon čitanja referata nadopunjavao zanimljivostima. Prvo smo čuli o Trsatu.

Na Trsatu nakon godinu dana

Kada smo došli u Rijeku, prvo smo otišli u Svetište Majke Božje Trsatske. Pogledali smo film o svetištu u trajanju od 15 minuta, a zatim smo poslušali fratra te smo se svi zajedno pomolili. Fotografirali smo se ispred kipa pape Ivana Pavla II. Budući da smo ovo svetište posjetili prošle godine, dok samo bili u Školi u prirodi, nekima je bilo malo dosadno.

Na Trsatu smo vidjeli i kipove malih zmajeva te smo se naravno mi novinari morali fotografirati s malim zmajčekom.

U džamiji u maramama

Nakon toga autobusom smo krenuli u riječku džamiju i prije toga čuli smo referat o džamiji. Džamija je zaista prekrasna. Neki učenici su komentirali da ih izgledom i oblikom podsjeća na Messijevu kuću. U džamiji sve su učenice, profesorice i voditeljica trebale smo nositi marame koje smo sami ponijele od kuće. Prije samog ulaska u džamiju svi smo morali izuti cipele. Bilo je jako lijepo. Sve je oduševio prekrasan crveni mekani tepih. Puno smo naučili, a i stigli smo u vrijeme klanjanja te smo imali priliku vidjeti kako muslimani mole. Nakon toga imam nam je rekao još ponešto o njima.

 

Židovska općina

Nakon toga krenuli smo autobusom u Židovsku općinu. Ponovo smo čuli referat, ali ovaj put naravno o sinagogi. Tamo smo naučili ponešto o njoj i vidjeli dvije tore pa nam je rekla i nešto o njoj. Vidjeli smo hebrejsko pismo i prst koji služi za čitanje tore koja se ne smije dodirivati rukama.

U McDonald’su

Poslije nam je vodič rekao da imamo 40-ak minutaslobodnog vremena, i da se trebamo vratiti u 14:50. I rekao je da možemo ići u McDonald’s i da moramo biti u grupama radi naše sigurnosti. Svi smo ga naravno poslušali i u McDonalds’u je nastala prava gužva.

Najveći akvarij slatkovodnih riba

Nakon toga, pješice smo krenuli do autobusa, a autobusom smo se uputili u Karlovac posjetiti slatkovodni akvarij Aquatika. Bilo mi je jako lijepo. Tamo je bilo puno malih i velikih slatkovodnih ribica.

Odličan omjer zabave i naučenog

Bilo je jako lijepo, zabavno, zanimljivo i smiješno. Dok smo se vozili, razgovarala sam sa svojom prijateljicom s kojom sam sjedila i prijateljima oko sebe. Puno sam naučila i bilo je jako zanimljivo. Moja je ocjena za izlet 9 samo zato jer smo se vozili jako jako dugo.

Ema Palikuća

Kratki sastavak na engleskome o tome kako je protekao izlet petih razreda u Rijeku stigao je iz pera Bernarda Trempetića, učenika 5.c razreda.

Short story about a school trip to Rijeka was written by Bernard Trempetić, grade 5C.

MY SCHOOL TRIP

It’s quarter to seven. I am waiting for a coach with my friends.

It’s half past nine. We are going to Trsat.

Then we are visiting the mosque. I see a lot of carpets in the mosque.

It’s half past one in the afternoon. I am in the synagogue. We are listening to history of the Jews.

Before we go to Karlovac, I’m eating my sandwich.

It’s four o’clock in the afternoon. We are looking at a lot of different fish in the aquarium.

Then we are going home.

                     

Komentari