Saluki je dobio svoj prostor za trčanje u Dubaiju

Što je saluki?
Saluki, ili perzijski hrt iznimno je popularna pasmina na Bliskom istoku u današnje vrijeme, a tako je bilo i od davnina. Svi znamo da su drevni Egipćani obožavali mačke, ali i psi su bili vrlo popularni. Saluki je jedna od pasmina koje je bila omiljena u ovoj drevnoj kulturi. Nalaze se na raznim slikama umjetničkim djelima i drugih starih kultura s Bliskog istoka kao što su grobnice i mozaik. Nazivaju ga kraljevskim psom Egipta.
                            
Vrlo je karakterističnog izgleda. Saluki je pas s iznimno dugim nogama i ušima koje podsjećaju na kosu. Postoji u više boja: crno-bijeli, bijeli, smeđi…  Jedna je od starijih pasmina. Krzno mu je kratko i mekano. Kažu da je vrlo nježan s djecom.
Trkači napokon dobili svoj prostor
U Ujedninjenim Arapskim Emiratima postoje vrlo stroga pravila vezana uz šetanje pasa. Ljubitelji pasa pobrinuli su se da se i to polako promijeni. Naime, u Dubaiju je nedavno otvoren park samo za njih, za njihovo istrčavanje zahvaljujući uzgajivačima ove pasmine. Naime, Škotkinja koja već 25 godina živi u Emiratima nagovorila je svoga muža Emiraćanina, da donira zemljište u ovu plemenitu svrhu. Park za pse nalazi se u Al Awiru. Svi psi moraju trčati, ali Saluki je rođen za to. On neće biti sretan ako ne bude trčao. Saluki može trčati i do 6 kilometara na sat, a trebao bi se istrčavati i do dva puta dnevno. Drago nam je da će salukiji u Dubaiju moće sretno i zadovoljno trčati.
Lana Belan

Komentari