Arapska kuhinja u Kašini

Ove smo godine prilikom predstavljanja projekta Mi jedemo odgovorno imali priliku obići brojne štandove koje su pripremili učenici Eko grupe  (posebice osmih razreda, koji su zadatak shvatili veoma ozbiljno) pod vodstvom profesorice Đurđice Culjak, ali i upoznati i isprobati zanimljive recepte arapske kuhinje. Ovogodišnja tema broja Zmajčeka je arapska kultura, a kako naši novinari vrijedno rade na njoj odlučili su nam ju prezentirati na događaju u Kašini 11.1.2018.

Profesorica Dijana Požgaj, uz pomoć glavne urednice Zmajčeka, Nikoline Antić, ispričala nam je o tradiciji arapske kuhinje, a posjetitelji su, nakon petominutne prezentacije, imali priliku i kušati neke od delicija. Svoje su mlade goste regalirali arapskim egipatskim shajem (čajem) od nara i breskve, a za odrasle je bila poslužena kahva (pustiti djecu da probaju bilo bi previše riskantno).

Oni koji su se odvažili isprobati nešto novo, arapski su kruh khoubiz mogli umočiti u umak od jogurta (koji se može poslužiti uz falafel). Poslužen bi bio i humus, popularni namaz od slanutka, koji je naša profesorica u žurbi ostavila kod kuće – ali nećemo joj zamjerati – ona je ipak zaslužna za cio ovaj program.

 

Za više specijaliteta proučite prezentaciju priloženu u nastavku.

Arapska kuhinja

Za one koji bi voljeli probati neke od navedenih recepata preporučujemo da posjete restoran Delicija Libanesi (Radnička cesta), gdje se poslužuju libanonski specijaliteti. Budući da ima i onih koji su dovoljno odvažni da kuhaju sami, velik izbor arapskih začina možete naći u Tigris-oazi (Importanne centar). Što reći za kraj osim – Sahtin (dobar tek)!

Nikolina Antić

Komentari