Hrana diljem svijeta

Učenici 7.b razreda krajem listopada prezentirali su mjesečni projekt iz Hrvatskoga jezika u kojem je zadatak bio govoriti o hrani diljem svijeta. Među prezentiranim specijalitetima raznih zemalja, bilo je mnogo zanimljivih i čudnih jela i pića.

U projektu o Finskoj koji smo pripremile nas dvije, učenici su saznali o mami – jednom poznatom slatkom jelu koji se mnogima ne sviđa po izgledu, ali zato je vrlo ukusno te o mnogim drugim zanimljivim jelima.

O Turskoj su nam pričale Ema Combaj i Lana Jurišić. Imena jela su izgovarale na tečnom turskom. Pričale su o jelu koje je vrlo poznato i u Hrvatskoj, a to je kebab. Spomenule su i mesne okruglice, kofte,  koje su također turski specijalitet, a o baklavama i ostalim slatkim desertima da ne pričamo…


Noa Klarić, Karlo Kašnar, Andrija Mađer i Matija Höferle prezentirali su nam o meksičkoj hrani. Ispričali su nam o tortiljama i ostalim meksičkim specijalitetima za koje nikada nismo čuli, pa smo se svi iznenadili.

O Danskoj smo saznali od Renata Karlovića i Andrije Anušića, koji su nam ukratko ispričali ponešto o danskoj kuhinji i danskim jelima.

Lana Maljak prezentirala nam je islandsku kuhinju. Bilo je kratko, slatko i zanimljivo. Jela su izgledala jako čudno, a neka naravno ukusno.

Ukrajina također ima zanimljiva jela, a to smo saznali od Ane Cugšver, koja ju je prezentirala. Nakon njene prezentacije, učiteljica nam je rekla za jedno jelo koje Ana nije spomenula, a pošto nam je smiješno zvučalo, prasnuli smo u smijeh. Tako da nije bilo samo napetosti i treme prije prezentiranja, već i smijeha.

hrenovka umotana u prženu lepinju (перепічка)

Nikolinina prezentacija o Brazilu svima se dopala. Imena jela izgovarala je odlično, čak smo pomislili da je otišla u Brazil naučiti portugalski. Saznali smo jako puno novih stvari o brazilskoj kuhinji i odmah smo poslije jako ogladnjeli.

Naše blizanke, Ema i Lucija Palikuća, prezentirale su francusku kuhinju. Napisale su toliko stvari, da nismo mogli sve popamtiti, a naravno, većina prezentacije je bila o ukusnim francuskim sirevima i slasticama. Za neke čak nikad nisam ni čula. Ispričale su što Francuzi jedu za doručak, ručak i večeru.

Viktorija Podgorski jako je odlično prezentirala talijansku kuhinju. Nakon prezentacije, rekla je da je prezentaciju radila tjedan dana, a to se i vidjelo. Bila je jako razgovjetna i svi smo ju sve razumjeli iako su jela bila na talijanskom. Nakon njezine prezentacije, poželjeli smo nešto od deserata koje je spomenula staviti u usta.


I za kraj, ostale su nam najbolje, Magdalena Denić i Elena Tašev. One su i glumile prezentirajući japansku kuhinju. Obukle su se u smiješna japanska odijela. Nakon odlične prezentacije, poslužile su nas jednim ukusnim japanskim jelom, koje je nestalo u sekundi.

japanska torta nestala je u trenu

Svi smo nakon svih odličnih prezentacija jako ogladnjeli, tako da Elenin i Magdalenin specijalitet nije dugo ostao u komadu.

Margita Lukačić, Natalia Stjepić

Komentari