Na valovima dobre zabave u Media Toweru

Učenici polaznici novinarske grupe petih razreda u Kašini  posjetili su Media Tower 24. 2. 2020 u sklopu 3. Dana medijske pismenosti. Dani medijske pismenosti su manifestacija koje se održava u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Od 30. ožujka do 5. travnja ove godine razne ustanove, a među njima i škole organizirat će i održati razna događanja vezana uz medijsku pismenost. I naša škola prijavila je događaj o kojem ćemo pisati kasnije…

Diljem Hrvatske učenici (njih skoro 1000) upoznat će se s radom 11 medijskih kuća u projektu pod nazivom Djeca upoznaju medije.

Naša djeca, odnosno učenici upoznali su Media Tower. Prvo kad smo čuli kamo idemo, nismo znali što je uopće Media Tower, ali smo ubrzo shvatili. Media Tower je velika zgrada u kojoj se nalaze razne radijske kuće. Mi smo ih obišli šest a to su bili Gold, Media Servis, Antena, Narodni radio, Enter i Extra. Na ulazu nas je dočekala Irena Domitrović, koordinatorica Dana medijske pismenosti koja nam je bila od velike pomoći u organizaciji i provedbi ovog posjeta.

Zlatni radio

Prvi radio koji smo posjetili bio je Gold. Na Goldu smo vidjeli kako izgleda javljanje uživo iz studija, a sreli smo i voditelja emisije Gold Morning, glumca Filipa Riđičkog koji nam je otkrio kako je moguće da nema podočnjake, a svako jutro vodi jutarnju emisiju. Naime, on odlazi spavati već oko 20 sati. Imali smo priliku i mi izgovoriti nešto u mikrofon i čuti kako naš glas zvuči na radiju.
Gold FM postoji 4 godine. Pušta glazbu iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, a slušaju ga oni koji vole rock and roll. Naučili smo i novi pojam, a to je formatirani radio i sve postaje koje smo posjetili su upravo ta vrsta radijskih postaja. Naime, točno je određen raspored kad se pušta glazba, kad voditelj priča i ostalo.

Gabi-voditeljica vijesti

Slijedio je posjet Media servis Globalu koji proizvodi radijske informativne emisije, a 47 radio postaja diljem Hrvatske su članice Media servisa. Na Media servisu ponovili smo znanja o novinarstvu, a ponešto smo i već znali. Na ponos naše profesorice bili smo pohvaljeni za svoje poznavanje pojmova iz novinarstva. Dobili smo priliku čitati vijesti. Gabi Pavlović pročitala je vijest o koronavirusu, zatim smo je imali priliku čuti uređenu.

 

Na kraju posjeta odigrali smo kviz znanja te smo se podijelili u dvije grupe: Zmajčekolovce i Radio Zmajčeke i u kvizu je bilo napeto do zadnjeg trena. Na kraju su pobijedili Zmajčekolovci. Kad je završio kviz, novinarki smo dali izjavu vezanu uz vršnjačko nasilje za emisiju U fokusu Media servisa, koja se bavi društvenim temama, a emitira se svaku srijedu od 17:45h. O toj temi razgovarali smo povodom nadolazećeg obilježavanja Dana ružičastih majica.

novinarka intervjuira novinara

Zecimir nam oteo Luku

Na Anteni smo trebali vidjeli Luku Bulića, ali smo saznali da on u tom trenutku snima Zecimira, ali nije važno. Kasnije smo ga sreli kod porte te smo ulovili trenutak za fotografiju. Naša domaćica pričala je s nama o medijskoj pismenosti i naglasila je da ne smijemo vjerovati svemu što pročitamo. Mi smo s domaćicom podijelili koje radijske postaje mi slušamo, a to su HRT 3, Gold, Antena, Extra i ostale, svatko po svom glazbenom ukusu. U pozadini je Barbara Kolar vodila svoju emisiju.

ipak smo bili brži od zeca, pa smo ulovili našeg Luku

Mali predah 

Nakon Antene imali smo pauzu od 20 minuta u kojoj smo nešto i pojeli. Svi smo se čudili kako vrijeme brzo prolazi. To je zato što nam je bilo iznimno zanimljivo.

O miksanju na Narodnom

koliko gumba…….

Na Narodnom radiju imali smo priliku detaljnije vidjeti kako radi sound mixer, odnosno mješač tona. Bilo je jako zanimljivo vidjeti kako nastaju džinglovi, a naučili smo da postoje sweaperi i da su na radiju jako bitni prijelazi između pjesama i govora voditelja. Naučili smo kako je težak posao miksera jer on mora izmiksati pjesme, urediti govor da na radiju zvuči bolje i ljepše. Svima nam se svidio preslatki pas koji nas je dočekao.

najslađi domaćin

Novi način oglašavanja

Na Enteru je naviše uživala naša profesorica, jer je to njezin najdraži radio. Na njemu se puštaju samo aktualni svjetski hitovi uglavnom EDM, pop i urban. Domaćin nam je objasnio kako je moguće da oni nemaju klasične reklame. Organizirajući razne zanimljive nagradne igre, Reality radio, samo u nagradnu igru ubace sponzora i on postane dio priče, dio Entera. Iznenadili smo se kako bogate nagrade slušatelji dobivaju. Sigurno je lijepo otići na glazbeni festival gdje ti je sve plaćeno.

I regijski hitovi imaju svoj dom

Radio Extra bilo nam je zadnja postaja. To je najmlađi radio na kojem se pušta glazbe iz regije. I tu smo zaključili da radio nije više samo nešto što slušamo u autu već svaki od njih ima svoje mjesto i na svim popularnim društvenim medijima, a neki, poput Extre imaju i svoj TV.

Vraćajući se prema školi počastili smo se u nezaobilaznom McDonald’su.

Na današnjoj terenskoj nastavi naučili smo jako puno i još više smo zavoljeli radio.

Ivan Đuran

U nastavku slijede dojmovi naših novinara

Isprva sam mislila da je Media Tower samo velika zgrada u kojoj je puno studija za snimanje, ali kada sam došla pred Media Tower u sebi sam osjećala da ovo nije tako kako sam zamišljala, već bolje. Ušli smo unutra, a moje prijateljice i ja smo bile zadivljene Bio je vrlo dobro uređen, a ono čega smo se moje dvije prijateljice i ja najviše bojale bio su stakleni mostovi, a kasnije smo morale hodati po njima na četvrtom katu. Obišli smo Gold FM, Media servis, Antenu, Narodni, Extra FM, Enter. Najviše mi se svidjelo na Anteni, Narodnom i Gold FM-u. Nije bilo loše ni na Media Servisu gdje smo davali intervju na temu ‘„Zlostavljanje na društvenim mrežama”. Na Narodnom smo išli u studio i vidjeli kako gospodin uređuje i dodaje reklame među pjesme. Svi su se pitali kako se snalazi među svim tim gumbima, a on nam je rekao da već dugo radi na Narodnom i da se već navikao. Ono što mi se još svidjelo na Narodnom bio je njihov mops koji je bio presladak. Narodni je poseban jer njega sluša cijela Hrvatska dok ostale radije u Media Toweru sluša samo Zagreb i njegova okolica. U Enteru su mi se svidjeli njihovi izazovi i nagrade za slušatelje. Na Anteni mi se svidio njihov studio i tema o kojoj smo pričali, a ta tema je imala veze i s radijima i s društvenim mrežama. Na Antenu je trebao stići Luka Bulić, ali smo ga na kraju vidjeli tek kasnije u predvorju i slikali se s njim. Na Gold FM-u smo mogli čuti kako bi zvučali na radiju. Bili smo u studiju za snimanje za vrijeme prijenosa uživo i vidjeli smo kako to izgleda, ali smo morali biti skroz tiho. Bilo je fantastično. Tada smo upoznali glumca iz serije „Crno bijeli svijet”. Nadam se da će se oni novinari koji će iduće godine ići na takav izlet izvrsno provesti kao što smo i mi!

Malena Hrustić

U Media Toweru posjetili smo dosta radijskih postaja. Bilo je jako lijepo, a ja uopće nisam zamišljala takvu postaju. Jako mi se svidjela Antena jer je voditeljica zanimljivo pričala. U Media servisu čitala sam vijesti koje su se poslije uredile kao da idu na radio. Bilo je vrlo čudno čuti svoj glas, ali isto tako bila sam sretna što sam baš ja dobila tu priliku. Zadovoljna sam što se baš nama dodijelio Media Tower.

Gabi Pavlović

Meni je u Media Toweru bilo zabavno jer su nam sve objasnili i najviše mi se svidjelo u: Anteni, Goldu i Media servisu.

Dominik Klarić

U Media Toweru bilo mi je zabavno. Naučila sam puno novih stvari o novinarstvu. Najviše mi se svidjelo u Media servisu jer sam tamo vidjela kako to izgleda kada se vode vijesti na radiju. Na Golu mi se isto svidjelo jer smo svi imali priliku pričati na mikrofon. Na ostalim radijima naučila sam kako izgleda vođenje emisije, miksanje pjesama…..

Mihaela Pavlović

U Media Tower-u bilo mi je jako lijepo i poučno. Naučili smo ono što možda prije nismo znali. Vidjeli smo kako se miksa glazba, pričali na mikrofon pa čak i imali mali intervju. Meni se najviše svidjelo u Goldu jer smo još uvijek bili jako uzbuđeni ali i zato jer mi je bilo jako zanimljivo slušati kako je gospođa pričala na mikrofon. Nisam mislila da posjet radiju može biti tako lijepo iskustvo

Lucija Hrgetić

U Media Toweru mi je bilo zanimljivo i poučno. Najviše mi se svidjelo na Goldu jer smo mogli pričati na mikrofon. Gabi je na Media servisu probala čitati vijest i kad je pročitala gospodin je uredio to što je pročitala. Igrali smo i kviz koji je bio baš zanimljiv. Dali smo i intervju. Bili smo upoznali i Luku Bulića ali on nažalost nije mogao dugo ostati s nama. Čuli smo i kako se miksa glazba. Voljela bi još puno puta posjetiti radio.

Magdalena Mamić

U Media Toweru bilo mi je zabavno i poučno. Na početku sam htjela na televiziju i mislila sam da u Media Toweru možda neće biti toliko zanimljivo. Kada smo počeli obilaziti Media Tower, bilo mi je sve zabavnije. Najviše mi se svidjelo na Media Servisu, Goldu i Narodnom. Naučili smo svašta, sve o medijima. Na Goldu mi se svidjelo jer smo pričali na mikrofon, a na Narodnom smo učili o miksanju pjesama. Na Media servisu imali smo čak i mali intervju. Na kraju sam bila i sretna jer smo upoznali Luku Bulića. Uglavnom, na radiju mi se sve svidjelo i htjela bih ponoviti to iskustvo. Bilo mi je baš zanimljivo naučiti puno više o medijima.

Lana Đurković

U Media Toweru bilo mi je lijepo i poučno. Tamo smo naučili neke stvari koje prije nismo znali. Najljepšee mi je bilo u Goldu jer smo svi još bili jako uzbuđeni i nismo znali što nas očekuje. Kada smo išli prema Media Toweru, nisam se nadala da će biti tako zanimljivo i mislila sam  da ćemo samo slušati teoriju, ali kada smo došli u Gold bilo je jako zabavno. Bilo mi je zabavno i u Media servisu jer smo tamo igrali kviz i vidjeli smo kako oni rade vijesti na radiju. Išli smo i u još neke radio stanice. U Narodnom smo naučili kako se miksa glazba i tamo smo vidjeli prostor gdje oni smišljaju koja će glazba ići nakon što voditelji završe sa svojim javljanjima u eter. Bitno im je da usklade svoju glazbu i da ne bude jedna tiha, a sljedeća glasna. U Media Toweru bilo mi je zabavno i zato bih željela ponovno ići na radijske stanice.

Helena Benčec

U Media Toweru bilo mi je lijepo. Naučili smo puno toga o radiju što nismo znali, a bilo mi je zabavno i kada smo pričali na mikrofon. Vidjeli smo voditelje radija Gold FM, Entera kako se javljaju uživo u eter. Naučili smo pomalo o tome kako je to miksati na Narodnom. Kako nastaju vijesti saznali smo u Media servisu gdje je bio i kviz u kojem se vidjelo tko više zna o novinarstvu. Na kraju smo vidjeli Luku Bulića koji radi  Bullhitove Antene Zagreb. Bilo mi je jako zabavno i volio bih opet doći.

Jan Kužilek

Naši novinari o vršnjačkom nasilju u Fokusu

Komentari