„NE SKRIVAJ se iza zastora, spriječi NASILJE!“

Kao što već znate, dana 26. veljače se održao Dan ružičastih majica poznat i kao Pink Shirt Day. Povodom toga dana svake godine u našim školama obilježavamo taj dan tako što svi dođu u školu u ružičastim majicama (ili s nekim ukrasom tu toj boji) te povodom toga svaki razred sa svojim razrednicima razgovara o nasilju, vrstama nasilja i borbi protiv nasilja.

Ove godine poseban način obilježavanja

Ove godine obilježili smo taj dan na poseban način. Svi učenici su se tijekom tjedna po unaprijed dogovorenome rasporedu fotografirali tako da je cijela smjena bila na fotografijama.

neparni razredi u Kašini
neparni razredi u Vugrovcu

Pedagoginja Janja Škoda i knjižničarka Ana Novotny došle su na ideju da svaki razred od petoga do osmoga osmisli svoj plakat na temu borbe protiv nasilja. Sudjelovale su MŠ Kašina i PŠ Vugrovec. Kada su plakati bili predani, pedagoginja, učiteljica Maja Danilović i knjižničarka Ana Novotny, koje su bile članice žirija, su odabrale plakat koji je mrvicu bio bolji od ostalih. Žiri je izjavio da je bilo jako teško odabrati pobjednika te da im je drago da je svatko pokazao sa svojim radom kreativnost i trud. Svaki je plakat po nečem bio poseban, ali poruka je bila ista: „Stop nasilju!“

dio plakata izloženih u PŠ Vugrovec

Napominjem da je svaki razred zasebno radio te da su rime, poruke i crteži bili naš rad. Kada su svi bili izloženi u holu škole, obradovali su im se i učenici nižih razreda koji nisu sudjelovali u njihovoj izradi, ali su svojim ružičastim majicama dali potporu ovome danu.
Sada, kada ste došli do samoga kraja, objavljujem da je pobjedu za najnaj plakat odnio onaj 8.c razreda. Učenici i učenice su ga izradili zajedno s razrednicom Irenom Đerđom, a glavna poruka je: „NE SKRIVAJ se iza zastora, spriječi NASILJE!“ Škola je za pobjednike osigurala nagradu, bilježnice i olovke. Čestitke nagrađenima!

Kako smo obilježili ovaj važan dan u područnim školama

Uspješno je obilježen Dan ružičastih majica u PŠ Prekvršje, a plakate su napravili učenici Produženoga boravka, s učiteljicom Mateom Josić.

ružičasta ekipa iz Prekvršja

U PŠ Planina Donja organizirane su radionice o nenasilju i toleranciji povodom Dana ružičastih majica. Svi su učenici odjenuli ružičaste majice. Učiteljica Renata Žuljević, na Satu razrednika održala radionicu i izradila plakat koji je izložen u predvorju škole.

O Danu ružičastih majica

Nasilje u raznim oblicima prisutno je u svakodnevnom životu. Poseban je problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima koji je prisutan odavno, a može ostaviti teške kratkoročne i dugotrajne posljedice, kako psihički, tako i na razvoj. Istraživanja su pokazala da jedno od petero djece u svojem životu doživi verbalno nasilje. Kako bi se podigla svijest o ovom velikom problemu svake se godine organizira Dan ružičastih majici.
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Dan Borbe protiv vršnjačkog nasilja ili Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, ali i nasilja općenito (bilo kojeg oblika), što uključuje i verbalno i psihičko zlostavljanje, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači i obilježava se diljem svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi.
Inicijativom koja je pokrenuta 2007. godine školskih kolega na inteligentan je način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka pod imenom Chuck McNeill. Bio je zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici zbog podrške svoje teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Hvala svim učenicima, profesorima i stručnoj službi na ovako lijepome danu!

Ana Tomašek, Ema Palikuća

Komentari