Hrvatska haka na satu Engleskog

Dečki iz našeg 7. a razreda 22. 10. 2021. su za sat Engleskog trebali naučiti plesati haku – tradicionalni maorski ples. Tog dana cure su trebale napraviti male tetovaže na ruci ili licu, te maske koje bi dečki stavili na lice i tako plesali. No oni su ipak odlučili da žele da ih cure i profesorica Jovanović našminkaju.

tetovaže na curama

Na licu su imali razne crte i oblike, pa su na taj način izgledali baš poput plesača koji profesionalno plešu haku, samo što oni nisu imali kratke hlače. Jedan učenik je čak i napravio mali repić na vrhu glave kako bi još više izgledao kao plesač hake. Kada je došlo vrijeme za njihov nastup, razmaknuli smo klupe, nacrtali šare na licu i pozvali razrednicu koja je također željela vidjeti njihov nastup.

Prvo je bio ,,probni” nastup da vide imaju li dovoljno mjesta, je li sve kako treba i slično. Nakon toga imali smo ,,pravi” nastup koji je također bio savršen. Mogu reći da su nas sve dečki baš ugodno iznenadili. Oba nastupa smo snimali i pozorno pratili. Prvih nekoliko sekundi svi smo se čudili kako su dobro naučili i osmislili sve. Kasnije smo saznali zašto je sve ispalo tako dobro: dečki su se taj dan našli dva sata prije nastave i tako čak i po kiši uvježbavali ples. Kada su završili, profesorica nam je svima podijelila bombone kao nagradu i jednu veliku peticu. Pozvali smo i 7. b razred koji je taj nastup imao dan prije, pa smo tako vidjeli i što su oni uvježbali. Njihov nastup je također bio fenomenalan. Cijeli sat smo fotografirali i snimali videozapise, te ih poslije podijelili u razrednu grupu da imamo uspomenu na taj divan događaj. Pred kraj sat počeli smo skidati olovku za oči i eyeliner. Tog dana jako smo se zabavili i uživali upoznavajući novu kulturu na potpuno nov i nama nepoznat način. Nadam se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih način upoznavanja nove kulture, jer je stvarno jako zanimljivo i puno bolje nego da sjedimo nad knjigom i samo čitamo o, u ovom slučaju, haki.

Lucija Hrgetić

Kako su haku plesali u 7. b podijelili su s nama učenici

 

,,Za ovaj projekt pripremali smo se tako da smo mi dečki učili ples a cure su radile sebi tetovaže i maske za nas dečke. Naš vođa bio je Dominik Klarić koji je naučio ples i tekst napamet i mi smo ga pratili. Ples nije težak i lako ga je naučiti. To je ratni maorski ples. Dok smo mi dečki plesali haku, cure su se sa strane smijale. Ples nije zahtjevan i traje otprilike 5 minuta. Cure su se malo smijale, ali i to smo preživjeli. Meni je ples zanimljiv. I to je naš mjesečni projekt iz engleskog.”

Ivan Đuran

“On Thursday, 21 October, we had a very interesting English class. This unit was about new Zealand’s culture. We learned things like haka, moko and koru. Boys learned a traditional Maori war dance called haka. The most famous haka is Ka Mate which was performed by the boys in our class. Since they were a little bit shy, girls made koru masks for them. Kowhaiwhai is a traditional Maori painted art. Koru design, which is one of the Kowhaiwhai designs, symbolizes a new life and peace. Maori people use Kawhaiwhai to decorate ceilings or walls in their houses. You can also see it on canoes or other wooden structures, while traditional colours are red, black and white. Girls in our class made traditional Maori tattoos, called moko, on their arms or faces. Having a moko is like having a biography on your face. In the past, receiving moko, marked the transition from childhood to adulthood. This was definitely a really interesting English class and we learned a lot about New Zealand’s culture. We can’t wait to do something like this again.”

Gabi Pavlović i Malena Hrustić

Komentari