U carstvu gljiva

Učenici polaznici dodatne nastave iz Prirode i Biologije sa svojim su učiteljicama, voditeljicama posjetili Muzej gljiva u sklopu terenske nastave 6. ožujka 2018. Muzej gljiva nalazi se u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga, ali i McDonald’sa tako da su učenici nakon terenske nastave tamo nešto i pojeli. Martin  Lana podijelili su s nama svoje dojmove.

Vještičje srce

To je to, 6. sat – Geografija. Bili smo na satu 10 minuta i zatim je profesorica Elvira Kuna došla na sat i izvukla nas sa sata. Otišli smo do autobusne stanice i čekali bus. Prošla su dva busa i oba su vodila prema Dupcu, ali ni u jednom nisu bili Kašinčani. Konačno u trećem busu – evo ih! Vozili smo se 15-20 minuta. Zatim smo sjeli u tramvaj, vozili smo se neko vrijeme te izašli na Trgu. Nismo hodali puno i već smo bili tamo. Ulaz je bio ogroman! Prvo smo vidjeli stepenice koje su vodile u nedogled. Hodali smo i hodali dok nismo stigli do vrata na kojim je pisalo “Muzej gljiva”. Ušli smo, odložili stvari i zatim nas je pozvao jedan čovjek pokazao nam je gljive i objasnio nam je kako ih čuva i onda smo mogli razgledati. Bilo je jako zanimljivih vrsta gljiva, kao što je vještičje srce. Nakon 45 minuta do 1 sata završili smo s posjetom. Imali smo sat vremena slobodno i većina je išla u  McDonald’s. Nakon toga uputili smo se kući.

Martin Bogdanović

Koje su nuspojave smrtno otrovnih gljiva?

Naš izlet bio je nezaboravan. Kad smo stigli, izašli smo na Trgu, pa smo ušli u Muzej gljiva. Bile su divne!!! Postojale su: JESTIVE, NEJESTIVE, OTROVNE, SMRTNO OTROVNE, BEZ VRIJEDNOSTI… Najzanimljivije su mi bile smrtno otrovne jer ih je u tom muzeju bilo malo, i baš me zanimalo koje nuspojave donose. Nakon toga, išli smo u McDonald’s. Bilo je fino – sve od malog sendviča do ogromne pite od jabuka. Bilo je nezaboravno. Kad smo se vraćali vidjeli smo kombi Shopping kraljice. Bilo je mnogo uzbuđenja.

I zapamtite: “Sve su gljive jestive, ali neke samo jedanput!”

Lana Hrenović

Komentari