Životna lekcija u Cenacolu

Nedavno su naši sedmaši imali vrlo poučnu terensku nastavu na kojoj su mogli mnogo naučiti iz životnih priča ljudi koji su zastranili u ovisnost, a sada pokušavaju svoj život vratiti na pravi put. Naime, 22.11.18 učenici sedmih razreda posjetili su Zajednicu Cenacolo.

Ako možda još niste čuli za nju, zajednica Cenacolo bavi se rehabiliticajom ovisnika. Osnovala ju je Majka Elvira, započela je u malom talijanskom gradiću Saluzzo, u napuštenoj kući koju je dobila od grada na korištenje. Majka Elvira prvobitno kani otvoriti samo jednu kuću, ali mladi dolaze sa svih strana i traže da budu primljeni, želeći započeti novi život. Tako se tijekom godina kuće Zajednice Cenacolo, nazvane bratovštine, umnožavaju: najprije u Italiji, potom u Europi i naposljetku širom svijeta. Trenutno postoji 61 bratovština u 18 zemalja svijeta.

Mi smo posjetili zajednicu Cenacolo u Vrbovcu. Komuna je smještena blizu Vrbovca. Mnogi su je usporedili s dvorcem zato jer zaista izgleda kao omanji dvorac. Kada smo došli prvo smo pogledali kratki filmić kako bismo saznali malo više o toj zajednici. Kasnije smo otišli u drugu prostoriju u kojoj su nam dva mladića ispričali svoje iskustvo s ovisnostima; kako je sve započelo, koliko je dugo trajalo, koje su bile posljedice te kako su se odlučili otići u komunu. Kasnije smo ih mogli pitati pitanja na koja su nam zaista velikodušno odgovorili. Iako im je bilo teško, podijelili su svoju priču s nama, njihove životne priče su nam upozorenje da ne krenemo i mi sličnim putem. Nakon toga smo malo obišli tu komunu. Imaju vlastitu malu farmu: krave, ovce, konje magarce…

Također sami izrađuju stvari od gline te to prodaju. Cijeli dan nešto rade, ili brinu za životinje ili za vlastiti vrt ili mole. Također ova zajednica održava žive jaslice ispred katedrale.

Nakon što smo obišli to poveće zemljište pozdravili smo se i krenuli prema školi, iako smo malo skrenuli s puta. Stali smo u pizzerii u Vrbovcu gdje smo se najeli te smo nastavili naš put prema školi. U školu smo stigli oko 15 h. Sve u svemu ovo je bila jedna jako zanimljiva i poučna izvanučionička nastava.

 

Martina Baltić

Komentari