Projektni dan Mi jedemo odgovorno

U našoj školi tijekom praznika, točnije 11. siječnja, održan je projektni dan Mi jedemo odgovorno. Kako smo se proveli, pročitajte u nastavku.

Ukusna priredba

Prilikom Projektnog dana upriličena je kratka priredba s prigodnim točkama povezanim uz hranu. Čuli smo pjesmu o štruklama, recitacije o ćevapima, kebabu i kruhu, a članice Eko grupe upoznale su nas s dosadašnjim aktivnostima vezanim uz projekt te su posjetitelje upoznale s aktivnostima koje su slijedile nakon priredbe.

Novinar – član Povjerenstva

Sve radionice obilazilo je povjerenstvo u sastavu ravnatelja, stručne službe, naših dragih umirovljenika s Peščenice, a jedan od članova bio je i naš novinar Petar Babić koji je za svaki punkt pripremio po jednu pitanje. Također je za svaki punkt bio zadužen po jedan novinar te su oni iznijeli svoje dojmove o sudjelovanju i promatranju radionica.

Izjava člana Povjerenstva

“Bio sam član povjerenstva i poslije priredbe obilazio sam 11 različitih punktova kao što su Arapska kuhinja, Escape Classroom i Slastičarnica Martina. Svakome sam postavio po nekoliko pitanja. Nakon što smo sve obišli, kušali smo zdrave grickalice, tenku gibanicu, arapski kruh i čaj. Na Escape Classroomu je bilo vrlo zabavno.”

(Petar Babić)

Voćni kalendar

Učenici nižih razreda iz Kašine pod vodstvom svojih učiteljica izradili su kalendar s crtežima lokalnih, sezonskih namirnica karakterističnima za naše krajeve, a ne genetski modificiranim, uvoznim proizvodima. Na taj način poučili su nas kojim namirnicama se trebamo hraniti tijekom godine. Učiteljica informatike informatički je obradila kalendar.

Kalendar_2018

Na projektnom danu bili su izloženi kalendari za 2018. godinu. Na svakoj stranici bili su crteži voća i povrća koje su nacrtali učenici 1. 2. 3. i 4. razreda. Na crtežima su bile mrkve, krumpir, salata, jabuke,  Crteži su bili jako lijepi i posebni.

Zdrave grickalice

Učenici eko grupa iz Vugrovca i Kašine pripremili su zdrave i ukusne grickalice bez palminog ulja i ostalih štetnih dodataka, također od lokalnih i sezonskih namirnica. Grickalice su posjetitelji mogli kušati i pogledati kuharicu s receptima. Nadamo se da ćete se u pripremi grickalica i sami okušati u vašim domovima.

Zdrave grickalice

Stari recepti

Naši dragi gosti koje uvijek rado pozivamo na druženje, umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne Pešćenica, pomogli su nam zakoračiti u prošlost, podsjetiti nas i naučiti kako pripremiti tradicionalnu hranu koju su prije jeli naše bake i djedovi.

Edukativni letci

Na jednom od stolova nalazili se edukativni letci koje su posjetitelji mogli uzeti i i iz kojih su mogli saznati još neke pojedinosti o projektu  Mi jedemo odgovorno. Izradili su ih učenici eko grupe iz Vugrovca i učenici iz PŠ Prekvršje.

U predstavljanju edukativnih letaka saznala sam o sedam načina kako očuvati zemljinu površinu i kako i što to treba jesti, a da je pogodno za okoliš. (Elena Tašev)

Matematička obrada ostataka hrane

Učenici dodatne nastave matematike iz Vugrovca uz pomoć kuharica bilježili su količine  ostataka hrane nakon užine u školskoj kuhinji, ali i u svojim domovima i matematički su obradili podatke. Posjetitelji su mogli na posterima vidjeti grafičke prikaze rezultata, zastati i razmisliti koliko pridonose izmjerenim količinama bačene hrane i kakav to utjecaj ima na okoliš.

 

Online anketa

Kako bismo donekle riješili problem bacanja hrane proveli smo  anketu o postojećem jelovniku u školskoj kuhinji i nudili smo prijedloge za njegovu promjenu. Anketa se provodila online na webu škole i tijekom Projektnog dana u kabinetu BKF na tabletima jer mi smo ipak e-škola!  Rezultati ankete će doprinijeti promjenama nabolje!

Rezultate prikazane u grafikonima možete pogledati u priloženom dokumentu.

MI JEDEMO ODGOVORNO- REZULTATI ANKETE- GRAFIKONI

 

Kolinje

Učenici, učiteljica i kuharica škole u Planini Donjoj bavili su se tradicionalnim načinima čuvanja i konzerviranja. Njihovu PP prezentaciju o kolinju, na projektnom danu moglo se  pogledati na računalima.

KOLINJE

Kiseljenje repe

Kako se tradicionalno može konzervirati hrana bez korištenja umjetnih sredstava, demonstrirali su nam učenici i učiteljica dodatne nastave prirode koji su prikazali kiseljenje repe.

 

Arapska kuhinja

Članovi novinarske grupe sa svojim učiteljicom odveli su nas na daleki Bliski istok i upoznali su nas s jelima arapske kuhinje. Iz učionice se širio dašak tradicionalnih arapskih jela. Te su svi prisutni mogli upoznati drugu kulturu.

 

Escape Classroom

Pod vodstvom učiteljice fizike, učenici su se imali priliku baviti znanošću i rješavanjem logičkih zagonetki u radionici stručnog naziva Escape Room.

FIlm o tenkoj gibanici

A mi ne bismo bili pravi Prigorci da priču nismo završili hranom. Tako su učenici i učiteljica iz PŠ Prekvršje snimili film o tome kako razumiju odgovornu prehranu te su uz pomoć tete kuharice prikazali pripremanje tradicionalnog lokalnog jela-tenke gibanice

Tenka gibanica iz sportske dvorane

Kako ne bi sve ostalo na pričanju, slušanju i gledanju pobrinuo se naš još jedan dragi gost gospodin Josip Židak koji je zasukao rukave već je tijekom priredbe mijesio tenku gibanicu.

 

Barbara Vuger, Monika Jeličić, Judita Ćorić, Petar Babić, Elena Tašev, Margita Lukačić

Komentari