Maskirani razred na fotografijama

Kao što već sigurno znate, naša škola dosta često sudjeluje na raznim fotografskim natječajima. Tema ovoga natječaja bila je ,,Maskirani
razred”; što i nije čudno obzirom da se svakodnevno maskiramo.

Projekt ,,Fotografija i mladi”, u partnerstvu Muzeja grada Zagreba i Centra za kulturu i informacije Maksimir održava se od 2010. i svake godine okuplja veliki broj škola sudionica projekta.
Ovogodišnja pandemijska tema je MASKIRANI RAZRED, u sklopu koje su učenici fotografirali prijatelje i nastavnike u školskom okruženju, kao i rodbinu i ljude u svom kvartu koji u ovo vrijeme pandemije „maskirani“ obavljaju svoje dnevne poslove i zadatke.
Zbog pandemije, učeničke fotografije bit će izložene na online izložbi na web stranicama Muzeja grada Zagreba i Centra za kulturu i informacije Maksimir, i moći će se razgledati od 30.11. do 30.12.2020.

Pitate se kako smo došli do tog natječaja? Školska knjižničarka je proslijedila profesorici Marini poveznicu na natječaj, a profesorici se
ta ideja svidjela te ju je odlučila realizirati sa svojim FIF-ovcima. Maske imamo, a oko ideja su se trebali potruditi i snaći. Najjednostavnije bi bilo da su fotografirali razred djece, no trebali su ipak biti malo kreativniji. Fotografija je trebala ispričati priču, priču u samo jednoj slici. Svojom prvom fotografijom prikazali su tipičan sat gdje djevojčica odgovara pred pločom, koristi trenutak kada učiteljica dezinficira učeniku ruke i pogledom traži odgovor od učenika iz prve klupe koji zaboravlja da ima masku i drži ruku sa strane od usana da se ne bi primijetilo kako šapće točan odgovor, no samo vješto oko promatrača moglo je primijetiti kako u zadnjoj klupi dječak djevojčici šalje papirić s nacrtanim srcem. Nekoliko priča, a samo jedna fotografija.

jedna priča, nekoliko fotografija

Fotografija troje djece koja sjede pred pločom i pri tome ne vide; ne čuju i ne znaju ništa točno o aktualnoj temi ima
posebnu poruku koju promatrač treba shvatiti jer, iako je očita, ponekad ju zanemarujemo. Zapravo često zanemarujemo očito.

Dalje su samostalne fotografije koje su učenici fotografirali kod kuće i dopustili  nam zaviriti u njihovu zamaskiranu svakodnevnicu. Ovo nije ni prvi, a nadam se ni zadnji put da naša škola sudjeluje u fotografskim natječajima. Zahvaljujemo se našoj profesorici Marini na njenom
trudu i kreativnosti, te njenom 5.b razredu.

 

Alana Paj

Komentari